Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara va reflecta la posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru crime legate de terorism, după un deceniu de la abolirea pedepsei capitale, relatează AFP.
„Puterea (de a ierta un criminal) aparține familiei victimei, nu nouă. Noi trebuie să facem ajustările necesare”, a declarat Erdogan, citat de agenția de presă Antolia.
„Pedeapsa cu moartea există în Statele Unite, Rusia, China, Japonia (…). Deci este necesar să ne reevaluăm poziția”, a adăugat el.
Recep Tayyip Erdogan a ridicat problema unei posibile reveniri la pedeapsa capitală săptămâna trecută, evocând susținerea populară pentru o asemenea măsură, în baza cazului liderului rebel kurd încarcerat Abdullah Öcalan.
„În prezent, numeroase persoane sunt favorabile unei reintroduceri a pedepsei cu moartea, potrivit sondajelor, deoarece părinții morților suferă, în timp ce alții sărbătoresc mâncând kebabi”, a declarat el, referindu-se la liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și la susținătorii acestuia.
Sugestia sa de a înscrie acest subiect pe agenda Parlamentului intervine în plină greva foamei a aproximativ 700 de deținuți kurzi din închisorile turce. Ei reclamă o ameliorare a condițiilor încarcerării lui Abdullah Öcalan, plasat la izolare de un și jumătate.
Abdullah Öcalan a fost arestat și condamnat la moarte pentru trădare în 1999, o pedeapsă comutată la recluziune pe viață în octombrie 2002, după abolirea pedepsei cu moartea în Turcia, la presiunea Uniunii Europene (UE), în care Ankara vrea să se integreze.
Sâmbătă, o serie de deputați din Partidul pentru Pace și Democrație (BDP) s-au alăturat protestului deținuților kurzi, lansat pe 12 septembrie, și pe care Erdongan l-a calificat drept „show”, „șantaj” și „bluf”.
Persoanele aflate în greva foamei cer ca avocații lui Abdullah Öcalan să poată să îl viziteze din nou pe Insula Imali, unde este deținut, dar și anularea restricțiilor instituite împotriva utilizării limbe kurde.
PKK este considerat organizație teroristă de către Ankara, UE și Statele Unite.
Aproximativ 45.000 de persoane au murit de când PKK a recurs la arme, în 1984, pentru a obține autonomia sud-estului Turciei, unde kurzii reprezintă populația majoritară.