Autoritățile turce au emis încă 275 de mandate de arestare, majoritatea pe numele unor membri ai Forțelor Armate, în legătură cu tentativa de lovitură de stat din 2016, au informat surse din cadrul Poliției și altor instituții din domeniul securității.
Mandatele au fost emise marți, iar persoanele căutate ar avea legături cu rețeaua clericului Fethullah Gulen, despre care autoritățile turce susțin că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat, informează Reuters.
Autoritățile de la Ankara au dus o campanie intensă împotriva persoanelor acuzate că ar avea legături cu Gulen, un cleric musulman turc aflat în autoexil în Statele Unite după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, în timpul căreia au murit 250 de persoane.
Gulen neagă orice implicare în acele evenimente. Clericul, un fost aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, se află într-un exil autoimpus în Statele Unite din 1999.
O amplă operațiune de reținere a fost coordonată marți de Poliția din Izmir și a vizat persoane din 22 de provincii, a anunțat agenția de stat Anadolu. Polițiștii au reținut deja 145 dintre suspecți.
Suspecții, majoritatea militari în termen, sunt acuzați că ar fi comunicat cu simpatizanți ai lui Gulen și că ar fi beneficiat de avantaje necuvenite atunci când au participat la concursurile de admitere în școlile militare.
Într-o operațiune separată, polițiștii au reținut 16 militari în orașul Diyarbakir, din sud-estul țării, potrivit unor surse din Poliție.
De asemenea, Poliția din Istanbul a anunțat că magistrații au decis reținerea a 44 de militari, dar și a mai multor medici și profesori. Potrivit sursei citate, 33 de persoane au fost deja reținute.
Anadolu mai anunță că au fost reținuți și mai mulți membri ai forțelor aeriene, ca parte a unei operațiuni distincte.
Aliații occidentali ai Turciei au criticat în repetate rânduri operațiunile de arestare a persoanelor acuzate de implicare în tentativa de lovitură de stat, descriindu-le ca fiind disproporționate.
În replică, autoritățile de la Ankara au anunțat că aceste operațiuni sunt esențiale pentru a preveni alte amenințări la adresa securității naționale.
Erdogan îi acuză de mai mulți ani pe susținătorii lui Gulen că ar face parte dintr-un „stat paralel”. Liderul de la Ankara îi acuză pe aceștia că s-ar fi infiltrat în structurile de Poliție, în sistemul judiciar , în Armată și în alte instituții de stat.
De la tentativa de lovitură de stat, aproximativ 80.000 de persoane au fost trimise în judecată, iar peste 15.000 de funcționari publici și militari au fost concediați sau suspendați în urma unor acuzații de implicare în evenimentele din 2016.