Turcia cere UE și NATO să accelereze integrarea Bosniei

Publicat: 12 02. 2014, 16:57
Actualizat: 01 02. 2019, 14:52
Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a cerut miercuri UE și NATO să accelereze integrarea Bosniei, pentru a pune capăt tensiunilor din această țară divizată etnic, care se confruntă de mai bine de o săptămână cu manifestații violente împotriva sărăciei și situației economice, relatează AFP.

„Ridicarea obstacolelor și deschiderea drumului în vederea unei proces accelerat de apropiere a Bosniei de UE și NATO este de o importanță crucială”, a declarat mnistrul Davutoglu, într-o conferință de presă la Sarajevo.

„Avem exemple în istorie că atunci când oamenii ezită și așteaptă pentru a găsi soluții, factura este la final mult mai mare decât ar fi fost dacă ajutorul ar fi venit la timp”, a adăugat șeful dipomației turce, la finalul unei întâlniri cu omologul său turc, Zlatko Lagumdzija.

„Nu trebuie să pierdem vremea, trebuie să începem acordarea acestui ajutor imediat”, a adăugat ministrul turc de Externe.

Declarația intervine în condițiile în care ample manifestații au loc în Bosnia de mai bine de o săptămână în mai multe orașe din țară și în special în regiunile cu populație majoritar musulmană. Manifestanții au denunțat situația economică și proasta gestionare a țării.

La sfârșitul săptămânii trecute, sediile mai multor instituții regionale au fost devastate sau incendiate în violențele fără precedent produse după conflictul interetnic din 1992-1995.

La Sarajevo, protestatarii au incendiat sediul președinției din această țară cu 3,8 milioane de locuitori, unde șomajul a afectat 44 la sută din populația activă.

Șeful diplomației turce urmează să se întâlnească, de asemenea, cu reprezentanții comunităților musulmane, croate și sârbă la președinția tripartită a Bosniei, precum și cu Înaltul Reprezentant al comunității internaționale, Valentin Inzko.

Acordurile de pace de la Dayton, care au pus capăt conflictului din 1995, au stabilit pentru Bosnia o structură instituțională foarte complexă unde puterea este împărțită între sârbi, croați și musulmani și reformele sunt în permanență în blocaj din cauza disputelor dintre reprezentanții celor trei comunități.

În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a redus la jumătate asistența financiară pentru Bosnia, în urma eșecului autorităților de la Sarajevo de a reforma Constituția țării.