Turcia eliberează 38.000 de deținuți, pentru a face loc în închisori „guleniștilor”
Guvernul de la Ankara a emis miercuri un decret prin care în jur de 38.000 de deținuți pot fi liberați condiționat, mișcare menită să reducă populația din închisori, pentru a face loc miilor de persoane arestate în legătură cu tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, relatează AP.
Decretul stabilește că deținuții care mai au de ispășit doi ani sau mai puțin din pedeapsă vor fi eliberați, iar cei care și-au ispășit jumătate din pedeapsă sunt eligibili pentru liberarea condiționată. Sunt excluși de la aceste măsuri condamnații pentru omor, terorism, infracțiuni împotriva statului, violență domestică sau abuzuri sexuale.
Măsurile nu se aplică pentru infracțiunile comise după 1 iulie 2016 și îi exclude pe cei condamnați în legătură cu tentativa de puci din 15 iulie.
Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, susține pe contul său de Twitter că nu este vorba despre o grațiere sau o amnistie, ci de liberarea condiționată a deținuților respectivi.
„Această măsură nu este o amnistie. Pedepsele vor fi ispășite în afara închisorii, prin liberare condiționată. Sper ca măsura să fie benefică deținuților, familiilor lor, poporului și țării noastre”, a scris ministrul Bozdag.
Guvernul de la Ankara a reținut în jur de 35.000 de persoane pentru a fi interogate în legătură cu lovitura de stat, iar peste 17.000 de persoane au fost arestate și acuzate de implicare în acest puci eșuat, pe care președintele Erdogan și administrația sa îl pun pe seama clericului exilat în SUA, Fethullah Gulen și a mișcării sale, Hizmet. Printre cei arestați se numără militari, magistrați, polițiști și jurnaliști.
Tot miercuri, guvernul de la Ankara a mai dat afară încă aproximativ 2.300 de polițiști, precum și 136 de ofițeri de armată și 196 de angajați ai autorității privind tehnologia informației, conform AP.