Turcia își recheamă ambasadorul de la Berlin după ce Germania a recunoscut genocidul armean

Publicat: 02 06. 2016, 16:12
Actualizat: 29 03. 2019, 11:19

Turcia își recheamă ambasadorul din Germania, pentru consultări, după ce Bundestagul (camera inferioară a parlamentului federal de la Berlin) a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care se recunoaște genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunțat joi premierul turc Binali Yildirim.

Deputații germani au adoptat joi, cu o largă majoritate  rezoluția prin care Gemania recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, text denunțat vehement de către Ankara.

Cancelarul Angela Merkel nu a participat la votul din Bundestag.

Un singur membru al Bundestagului a votat împotriva rezoluției, iar un altul s-a abținut de la vot, a anunțat președintele camerei inferioare a legislativului german, Norbert Lammert, citat de Reuters. Adoptarea rezoluției a avut loc prin ridicarea mâinii, voturile favorabile documentului nefiind numărate.

Momentul adoptării rezoluției este interesant, în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să aplice cu Turcia un acord privind limitarea imigrației. acestui proiect de rezoluție de către Bundestag,

Turcia a condamnat vehement adoptarea avertizând că relațiile cu Germania ar putea fi afectate și consideră că rezoluția este „nulă și neavenită”

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a catalogat drept „act irațional” adoptarea rezoluției privind genocidul. El a mai adugat că vinovăția petru adoptarea acestei rezoluții aparține armenilor.  „Lobby-ul armean rasist este responsabil pentru decizia eronată a deputaților germani”, a mai precizat Yildirim,  informează Associated Press.

„Recunoașterea de către Germania a anumitor acuzații nefondate și deformate constituie o eroare istorică” a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara, Numan Kurtulmus, pe contul său de Twitter.

Conform Administrației de la Erevan, circa 1,5 milioane de armeni au fost uciși în atrocitățile din anul 1915. Turcia susține că numărul morților este mult mai mic și respinge termenul „genocid” în acest caz.

Peste 20 de țări, inclusiv Franța și Rusia, dar și Papa Francisc consideră crimele în masă comise în anul 1915 drept genocid.

Turcia neagă că Imperiul Otoman ar fi efectuat vreo campanie sistemică de ucidere a creștinilor de etnie armeană în Primul Război Mondial, dar recunoaște faptul că mulți armeni creștini au fost uciși în confruntările cu forțele otomane.