Prima pagină » Știri externe » Turcia: Moneda continuă să se deprecieze după ce Banca Națională a redus dobânda de referință. Dolarul a trecut de nivelul de 15 lire

Turcia: Moneda continuă să se deprecieze după ce Banca Națională a redus dobânda de referință. Dolarul a trecut de nivelul de 15 lire

Turcia: Moneda continuă să se deprecieze după ce Banca Națională a redus dobânda de referință. Dolarul a trecut de nivelul de 15 lire
Turcia: Moneda continuă să se deprecieze după ce Banca Națională a redus dobânda de referință.

Banca Centrală din Turcia a coborât joi dobânda de referință cu 100 de puncte de bază, ajungând, astfel la 14%.

Aceasta reprezintă cea de-a patra reducere consecutivă a costurilor creditelor, în conformitate cu politica economică a președintelui Recep Tayyip Erdogan, informează Agerpres.

Cu toate acestea, lira continuă să se prăbușească, atingând un minim istoric.

„Comitetul de politică monetară a decis să utilizeze la maxim spaţiul limitat de manevră oferit de efectele tranzitorii ale factorilor de pe partea de ofertă şi altor factori care stau în spatele majorărilor de preţuri”, a informat Banca Centrală a Turciei, într-un comunicat de presă.

Reducerea costului creditului „era aşteptată, dar, chiar şi aşa, este de necrezut”, a reacţionat John Hardy, analist la Saxo Bank.

Situația economică din Turcia se înrăutățește

Începând din septembrie, Banca Națională a Turciei a redus dobânda de politică monetară cu 500 de puncte, în contextul în care cele mai multe bănci centrale ale lumii au majorat deja dobânda pentru a ține inflația sub control sau iau în considerare creeșterea dobânzii.

Ca reacţie la ultima decizie a Băncii Turciei, moneda locală a coborât la un minim istoric de 15,689 lire turceşti pentru un dolar, în condiţiile în care, de la începutul anului şi până în prezent, a pierdut jumătate din valoare în ceea ce constituie cea de-a doua criză monetară prin care a trecut Turcia după 2018.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflația, astfel că presează Banca Centrală să reducă dobânda de politică monetară, cu scopul de a susține producția și exporturile.

Banca Centrală a Turciei a dat curs solicitărilor președintelui, deși, în mod teoretic, este o instituție independentă.

Deciziile adoptate de Banca Națională a Turciei sunt în direcţia opusă celor anunţate de alte bănci centrale, care majorează costul creditului pentru a ţine sub control creşterile de preţuri din această perioadă, mai notează sursa citată.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și