Turcia se așteaptă ca cel puțin câte o navă cu cereale să părăsească zilnic porturile ucrainene de la Marea Neagră

Publicat: 02 08. 2022, 13:21
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ

Autoritățile din Turcia se așteaptă ca în fiecare zi o navă încărcată cu cereale să plece din porturile ucrainene de la Marea Neagră, cât timp acordul referitor la coridoarele securizate care permite circulația în Marea Neagră este în vigoare.

Declarația a fost făcută marți de către un oficial turc de rang înalt și vine la doar o zi după ce nava cargo Razoni, încărcată cu 26.527 de tone de porumb, a plecat spre Liban din portul Odesa.

Pe 22 iulie, Rusia și Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord referitor la înființarea unor coridoare securizate pentru a permite exportul de cereale care sunt în acest moment blocate în Ucraina. Acordul, valabil timp de 120 de zile, va permite transportul cerealelor ucrainene înaintea strângerii noilor recolte.

Potrivit acordului, navele urmează să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, potrivit Agerpres.

„Planul este ca în fiecare zi să plece o navă. Dacă nu vor apărea probleme, pentru o perioadă exporturile se vor derula în ritm de o navă pe zi”, a declarat oficialul turc care a dorit să își păstreze anonimatul.

Potrivit acestuia, plecarea navei Razoni a fost amânată pentru câteva zile ca urmare a unor „probleme tehnice”, rezolvate între timp. Astfel, în acest moment, Turcia se așteaptă ca aceste coridoare securizate să funcționeze fără probleme.

O primă navă cu cereale exportate de Ucraina sub acordul mediat de ONU a plecat din portul Odesa

Prima navă care transportă grâu ucrainean în baza acordului mediat de Turcia și ONU a plecat luni dimineață din portul Odesa, potrivit oficialilor ucraineni și turci.

„Prima navă care transportă cereale de la începutul agresiunii ruse a părăsit portul”, a scris ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Twitter, mulțumind Turciei și ONU pentru contribuția la implementarea acordului.

Ministerul Infrastructurii a informat că și alte nave vor fi folosite pentru exportul de cereale, în conformitate cu acordul semnat la Istanbul pe 22 iulie, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Un total de 5 milioane de tone de cereale ar urma să fie exportate de Ucraina în fiecare lună în temeiul acordului, contribuind la atenuarea crizei alimentare globale declanșate de blocada rusă a porturilor ucrainene.

Navele vor circula printr-un coridor asigurat de ONU în Marea Neagră și vor trece prin strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge pe piața globală.