Prima pagină » Știri externe » Turcia sugerează că ar putea riposta militar după atentatele pe care le atribuie Siriei: „Nimeni nu trebuie să testeze puterea Turciei”

Turcia sugerează că ar putea riposta militar după atentatele pe care le atribuie Siriei: „Nimeni nu trebuie să testeze puterea Turciei”

Turcia sugerează că ar putea riposta militar după atentatele pe care le atribuie Siriei:
Turcia a avertizat că va lua măsurile necesare pentru a-și apăra teritoriul, după atentatele de sâmbătă, atribuite Siriei și soldate cu 46 de morți, relatează BBC News online.

Turcia a avertizat că va lua măsurile necesare pentru a-și apăra teritoriul, după atentatele de sâmbătă, atribuite Siriei și soldate cu 46 de morți, relatează BBC News online.

„Nu va rămâne nimic fără răspuns”, a avertizat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, promițând capturarea autorilor atentatelor.

„Nu este o coincidență că atentatele au avut loc în contextul eforturilor diplomatice pentru depășirea crizei din Siria. Probabil că autorii sunt cei care vor să saboteze eforturile de pace ale Turciei, dar nu vom permite așa ceva. Nimeni nu trebuie să testeze puterea Turciei. Serviciile de securitate turce vor lua măsurile necesare”, a spus Davutoglu.

Turcia susține opoziția din Siria și critică regimul de la Damasc. Guvernul de la Ankara a atribuit atentatele comise sâmbătă în Turcia, la frontiera cu Siria – soldate cu 46 de morți -, unor grupări apropiate de regimul Bashar al-Assad. Două vehicule-capcană au explodat sâmbătă în Reyhanli (provincia Hatay), o localitate situată la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel puțin 46 de oameni au murit în atentate, iar peste 100 au fost răniți. „Persoanele și organizațiile care au comis atacurile au fost identificate. Au legături cu organizații care susțin regimul sirian și cu servicii secrete siriene”, susține ministrul turc de Interne, Muammer Güler, admițând însă că presupușii autori locuiau în Turcia.

Vicepremierul Bülent Arinç a explicat că regimul condus de Bashar al-Assad este principalul suspect. „Cu serviciile de informații pe care le au și cu grupurile armate, sunt principalii suspecți în comiterea sau inspirarea acestui plan demonic”, a nuanțat Arinç.

Regimul Bashar al-Assad a negat orice implicare în atentatele comise în Turcia. „Siria nu a comis și nu va comite niciodată astfel de acțiuni; valorile noastre nu ne permit să facem așa ceva”, a reacționat ministrul sirian al Informațiilor, Omran al-Zohbi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad și forțele militare ale opoziției. Bilanțul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 70.000 de morți. Regimul Bashar al-Assad atribuie violențele unor „forțe externe” care ar încerca să destabilizeze Siria. Statele Unite și mai multe țări europene, inclusiv Turcia, susțin forțele militare ale opoziției siriene.

Citește și