Turcii dezvăluie cum ar urma să arate moscheea de la București
Autoritatea turcă de supervizare a afacerilor religioase, Diyanet, a publicat pe siteul său imagini-model cu moscheea care ar urma să se construiască la București.
Conform instituției, clădirea ar urma să aibă o capacitate de 1.500 de persoane, cafenea, sală de evenimente, bibliotecă, bucătării, fântâni, un centru sportiv, un restaurant. Construcția ar urma să înceapă în 2017, conform turcilor.
În martie 2016, în timpul vizitei președintelui turc Erdogan în România, acesta a anunțat că moscheea de la București a intrat în faza de obținere a autorizațiilor, lucru confirmat și de președintele Klaus Iohannis, care a arătat că în primul rând Primăria Capitalei trebuie să autorizeze lucrările.
Guvernul condus de Victor Ponta a decis printr-o hotărâre de guvern, să ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătrați în București, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expozițional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiție pe care a impus-o guvernul este ca lucrările de construcție a moscheei să înceapă în trei ani.
Fondurile pentru construire vor fi asigurate de către statul turc. Moscheea era estimată să aibă o capacitate de 2.000 de persoane. Negocierea pentru construirea unei moschei la București a fost începută însă de președintele Traian Băsescu, care însă campania electorală pentru primăria Capitalei, din 2016, s-a transformat într-un adversar al proiectului.
Statisticile oficiale arată că în București trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetățeni străini, veniți cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană din România se află însă în Dobrogea și numără peste 70.000 de persoane.