Turismul excesiv a devenit o problemă și la Budapesta. Ce au decis autoritățile locale

Publicat: 05 09. 2024, 16:50

Un district din Budapesta organizează un referendum privind o posibilă interdicție a închirierilor pe termen scurt, care ar fi prima interdicție de acest fel într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa.

Cifrele Eurostat arată că aproape 719 milioane de nopți petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate prin intermediul platformelor online Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor anul trecut, Parisul fiind în fruntea capitalelor UE cu peste 19 milioane de nopți. În Europa Centrală, Budapesta a fost cea mai populară destinație pentru sejururi pe termen scurt, cu 6,7 milioane de nopți, înaintea Vienei, Praga, Varșovia și Cracoviei, printre altele, scrie Reuters.

Tamas Soproni, primarul districtului Budapesta care organizează votul care se încheie pe 15 septembrie, spune că popularitatea orașului justifică aflarea părerii localnicilor despre impactul șederii pe termen scurt asupra accesibilității locuințelor și calității vieții.

„Nu poți sta degeaba și să aștepți să se întâmple ceva. Cred că ar trebui să fim recunoscători pentru că trăim într-o epocă în care mulți oameni își pot permite vacanțe în străinătate. Cu toate acestea, ceea ce nu luăm în considerare este că vor exista orașe pe care noi, ca turiști, le facem nelocuibile”, a spus primarul districtului șase din Budapesta.

O interdicție în districtul șase, unde prețurile apartamentelor sunt cu 22% peste media Budapestei, ar putea reduce temporar prețurile închirierilor pe termen lung. Oponenții unei interdicții spun că mișcarea ar afecta veniturile nu doar pentru proprietarii de apartamente, ci și pentru cafenelele și restaurantele din apropiere care se adresează în mare parte turiștilor străini.

Dacă va fi adoptată, interdicția ar intra în vigoare de la începutul anului 2026.

Rezultatul votului ar putea avea implicații mai largi, în contextul în care guvernul premierului Viktor Orban analizează reglementarea închirierilor pe termen scurt, despre care ministrul Economiei spune că contribuie la o penurie de locuințe și la prețuri ridicate.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: