Croația, o țară balcanică cunoscută pentru destinațiile turistice, precum Zagreb, Palatul lui Dioclețian, Fortăreața Klis, Catedrala Sf. Domnius, lacul Ochiul Dragonului sau Mirogoj, are o gravă problemă.
Din cauza turiștilor și tinerilor singuri care închiriază apartamente pe termen scurt, țara trece printr-o gravă criză imobiliară. Prețurile au devenit prea mari pentru familiile cu copii în a-și mai permite achiziționarea de apartamente în blocurile marilor orașe.
Croația, care a făcut parte din fosta Iugoslavie comunistă, a devenit o țară de chiriași. Guvernul croat condus de premierul democrat liberal-conservator Andrej Plenković vrea să facă din Croația o țară în care familiile cu copii să devină proprietare.
Taxele prea mici pe proprietăți și moșteniri i-au încurajat pe proprietari să facă afaceri, oferindu-și locuințele pentru a fi închiriate de turiști și studenți plimbăreți pentru câteva zile. Pe de altă parte, numărul apartamentelor vândute și cumpărate a scăzut.
Prețurile au crescut până la cer, atât la achiziții, cât și la închirieri. Guvernul croat a decis să zică stop, chiar dacă turismul reprezintă 20% din economia Croației.
Vicepremierul şi ministru al Construcţiilor, Branko Bacic, apreciază că aproximativ un milion de apartamente, sau 40% din fondul total de locuinţe, sunt utilizate în scopuri comerciale.
Astfel, o propunere guvernamentală a fost publicată joi seara, vizând închirierile pe termen scurt a apartamentelor de bloc. De acum înainte, dacă un proprietar dorește să mai facă afacere din chirie, va trebui să aibă acordul a 80% dintre proprietarii blocului de apartamente.
Apartamentele vor putea deveni, ca pe vremuri, spații de locuit mai accesibile pentru familiile cu copii. Noua lege va afecta orașe ca Dubrovnik, Split și capitala Zagreb, unde numărul chiriașilor din apartamente a explodat.
„Scopul este ca aceste apartamente să fie readuse la utilizarea lor inițială. Aceste apartamente ar trebui să fie pe piață, crescând oferta și devenind mai accesibile pentru familiile noastre tinere și pentru cetățeni, atât pentru cumpărare, cât și pentru închiriere”, a declarat Bacic.
Națiunea adriatică, cu o populație de 3,9 milioane de locuitori, are aproximativ 100.000 de chiriași înregistrați, iar numărul acestora a crescut în ultimii ani, potrivit Bloomberg.
Măsura, care trebuie aprobată de parlament, este inspirată după cea luată de primăria din Barcelona, care a anunțat la începutul acestui an că plănuiește să interzică toate închirierile pe termen scurt pentru a limita turismul în masă și pentru a face locuințele mai accesibile pentru cetățeni.
Slovenia urmează să conceapă o lege similară care ar limita închirierile pe termen scurt. Noua lege urmează încă să fie propusă formal de guvern înainte de a fi trimisă în parlament.
Citește și: Cât a ajuns să coste o vacanță în CROAȚIA, în 2023. Nu mai e o destinație low-cost