Tusk, la București, despre Brexit: Riscul de rupere a UE este real
„Este timpul să începem să ascultăm argumentele celorlalți mai mult decât le ascultăm pe ale noastre. E natural ca în negocieri pozițiile să devină mai ferme, pe măsură ce ne apropiem de momentul deciziei, dar riscul de rupere este real deoarece acest proces este cu adevărat foarte fragil. Trebuie să-l abordăm cu atenție. Ceea ce s-a rupt nu poate fi reparat”, a declarat Tusk la Palatul Cotroceni, într-o conferință de presă comună cu președintele Iohannis.
Președintele Consiliului European, care are o serie de discuții cu liderii europeni înaintea Consiliului din 18 – 19 februarie, a concluzionat că „acesta este un moment critic” în istoria Uniunii Europene.
Tusk a dat asigurări că propunerea sa, pe tema unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din UE, „este justă și echilibrată”, iar chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie printre cele mai importante aspecte în cadrul negocierilor.
„În România, ca și în alte țări UE, chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie una dintre cele mai importante. Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă și echilibrată. Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestații sociale nu este destinat aplicării cetățenilor UE care lucrează în acest moment în Marea Britanie. Această propunere protejează libertatea de mișcare și ajută Marea Britanie să-și rezolve îngrijorările pe care le are cu privire la accesul la beneficii sociale”, a declarat Donald Tusk.
„Există o serie de chestiuni politice rămase nerezolvate pe care va trebui să ne punem de acord. Acestea includ chestiunile referitoare la schimbarea tratatului, un așa-numit mecanism de tip frână de urgență pentru țările care nu sunt în zona euro, mecanismul de salvgardare, accesul la beneficii sociale și noțiunea unei Uniuni mai integrate”, a mai spus Tusk.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a reiterat poziția României pe tema Brexit. „Noi considerăm că este foarte important ca Marea Britanie să rămână în interiorul Uniunii Europene. UE are nevoie de Marea Britanie și Marea Britanie are nevoie de UE. Aceasta este poziția noastră pe care am exprimat-o cu toate ocaziile”, a declarat președintele.
De asemenea, Iohannis a spus că propunerile lui Donald Tusk sunt convergente cu poziția României și a subliniat importanța liberei circulații în interiorul UE.
Negocierile în vederea finalizării unui acord între UE și Londra vizând să determine Marea Britanie să rămână în Europa intră în linie dreaptă cu un turneu-fulger al președintelui Consiliului European Donald Tusk în mai multe capitale, inclusiv la București, înaintea unui summit la Bruxelles.