Prima pagină » Știri externe » Tusk susține menținerea Greciei în zona Schengen

Tusk susține menținerea Greciei în zona Schengen

Tusk susține menținerea Greciei în zona Schengen
Excluderea Greciei din zona Schengen nu va soluționa nici criza migrației din Europa, nici războiul din Siria, a declarat, marți, Donald Tusk, președintele Consiliului European, după întâlnirea din Atena cu premierul grec, Alexis Tsipras.

„Nu Grecia a declanșat această criză (a migrației), și nici Europa. Celor care vorbesc de excluderea Greciei din Schengen, celor care cred că aceasta este o soluție pentru criza migrației le spun: Nu. Nu, nu este. Să fiu și mai clar: excluderea Greciei din Schengen nu soluționează niciuna dintre problemele cu care ne confruntăm. Nu pune capăt războiului din Siria. Și nici nu-i va opri pe imigranți să mai vină în Europa. Și nu este o soluție comună pentru Europa”, a declarat Tusk într-un comunicat publicat pe site-ul Consiliului European.

El a susținut că prioritară este consolidarea frontierelor externe, pentru o mai bună gestionare a valului de imigranți care intră în Europa. O mare parte dintre aceștia sunt refugiați sirieni care emigrează din țară din cauza unui conflict care durează de aproape cinci ani, izbucnit între forțele regimului Assad și grupările rebelilor, printre care se află și organizații teroriste precum Stat Islamic.

„Ceea ce trebuie să facem este să intensificăm nivelul de protecție a frontierelor externe, și nu doar aici în Grecia. Este nevoie de mai multe eforturi din partea Greciei, dar și din partea statelor UE”, a subliniat Tusk.

Președintele Consiliului European a adus în discuție summitul UE din 18-19 februarie la care se va dezbate proiectul de reforme propus la solicitările Marii Britanii pentru a renegocia statutul țării în cadrul blocului european și pentru a nu evita ieșirea din UE. Pe agenda discuțiilor care se vor purta la summitul din această săptămână se află și subiectul migrației.

„Îmi doresc ca liderii să poarte discuții oneste în privința pozițiilor noastre, de la toate nivelurile, în fața crizelor cu care ne confruntăm. Nu ne întâlnim ca să alterăm progresele, ci ca să ne asigurăm că deciziile pe care le-am luat sunt implementate corespunzător. Și mai important, trebuie să analizăm atent cum se desfășoară aranjamentele noastre cu Turcia (în privința crizei migrației)”, a pledat Tusk.

Turcia a acceptat anul trecut solicitarea Uniunii Europene de a reduce numărul de imigranți care ajung în Europa în schimbul unui ajutor financiar de trei milioane de euro pentru a reține imigranții în țară. Peste un milion de imigranți au pătruns în Europa în cursul anului trecut, dintre care majoritatea pe cale maritimă, din Turcia în Grecia.

Citește și