Televiziunea publică din Grecia și-a reluat emisia miercuri dimineață, la aproape o lună de la închiderea intempestivă a posturilor publice ERT, însă nu difuzează încă programe, informează AFP, potrivit Mediafax.
O mira a fost afișată miercuri dimineață pe ecran, pe aceeași frecvență pe care emitea în urmă cu o lună ERT.
„Este vorba despre o fază tranzitorie. Foarte curând noua televiziune publică va începe să redifuzeze programe”, a declarat Pantelis Kapsis, responsabilul de audiovizualul public din Grecia.
Va fi vorba despre o grilă de programe temporară, până la înființarea noii societăți care va gestiona audiovizualul public din Grecia. Această societate ar urma să fie înființată în toamnă.
Guvernul grec a anunțat și a pus imediat în aplicare, pe 11 iunie, măsura de închidere a canalelor publice de televiziune și radio ERT, într-o demonstrație de forță inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaționali, a relatat la momentul respectiv AFP.
Radio-televiziunea publică ERT din Grecia, a cărei istorie datează din anii 50, are aproape 2.700 de angajați, dintre care 677 sunt jurnaliști.
Această măsură a generat o ruptură în cadrul coaliției guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: două dintre partidele de coaliție au dezaprobat închiderea și au anunțat că nu vor vota această măsură când decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.
De asemenea, decizia de închidere a ERT a fost urmată de o serie de proteste ale angajaților ERT, dar și de o grevă generală organizată de principalele confederații sindicale ale sectorului privat și public din Grecia.
Pe 14 iunie, premierul Greciei, Antonis Samaras, a propus redeschiderea parțială a radio-televiziunii publice, după o serie de proteste și pe fondul criticilor europene.
Guvernul grec a anunțat, de asemenea, că a fost elaborat un proiect de lege pentru reorganizarea audiovizualului public din Grecia, care va viza „radioul, internetul și televiziunea”. Potrivit proiectului de lege, „funcționarea noii radioteleviziuni” din Grecia, care va fi deținută de societatea Nerit S.A., „nu va depinde de stat” și va avea independență editorială.