Ucraina a calculat la cât se ridică „agresiunea” Rusiei. „La un moment dat va plăti”
This browser does not support the video element.
„La un moment dat Rusia va plăti”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean pentru Dezvoltarea Economiei Aleksandr Borovik pentru postul Kanal 5.
„Este necesar să calculăm, este necesar să fim pregătiți să facem lobby oricând putem, și să spunem «uitați, asta trebuie să plătiți»”, a subliniat el.
Oficialul ucrainean a precizat că suma a fost calculată în baza precedentului invaziei Kuwaitului de către Saddam Hussein, în 1991.
„S-au cerut 350 de miliarde de dolari după ce Irakul a atacat Kuwaitul. Apoi au decis că datorau 320 de miliarde de dolari. Având în vedere cât a durat acea agresiune și de când durează agresiunea Rusiei împotriva noastră, acestea sunt comparabile”, a apreciat Borovik.
Consiliul de Securitate al ONU a impus Irakului să plătească despăgubiri pentru pagubele pe care le-a creat prin invadarea Kuwaitului. Comisia ONU pentru Compensații a fost creată să gestioneze această problemă. Organismul a primit peste 2,5 milioane de solicitări, însumând peste 350 de miliarde de dolari, însă Comisia a aprobat plata a aproximativ 52 de miliarde de dolari, prin deduceri din veniturile petroliere ale Irakului.
Separat, Kievul reclamă Rusiei despăgubiri în legătură cu un contract pentru gaze naturale între cele două țări. Guvernul Iațeniuk denunță contractul ca „inechitabil”, afirmând că a produs Ucrainei pagube în valoare de 16 miliarde de dolari din cauza disproporției dintre prețurile prea mari și tarifele de tranzit prea mici.
Contractul a fost semnat de către fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, fostă șefă a lui Iațeniuk în cadrul partidului Patria. Timoșenko a fost judecată și condamnată la închisoare, în mandatul lui Viktor Ianukovici, pentru că și-a depășit autoritatea semnând contractul. Ianukovici a fost înlăturat în urma unor proteste violente care au adus la putere opoziția prooccidentală.
Economia ucraineană a fost extrem de dur afectată în urma protestelor violente și conflictului cu separatiștii proruși din estul țării.
Kievul, guverne occidentale și NATO acuză Moscova că alimentează războiul din regiunea Donbas prin susținerea insurgenților cu armament și oameni, acuzații pe care rușii le resping.
Parlamentul ucrainean a adoptat o declarație prin care denunță Rusia ca „stat agresor”. În prezent, deputații ucraineni analizează cel puțin două proiecte de lege prin care negarea „agresiunii rusești” urmează să devină o infracțiune de natură penală care să fie pedepsită cu închisoarea, potrivit ziarului rus.