Ucraina a depus o cerere de aderare la OCDE. Premierul Denis Șmihal: „Ucraina împărtăşeşte toate principiile organizaţiei”
Premierul Denis Şmihal a anunţat marţi pe Telegram că Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Calitatea de membru OCDE este una din pietrele de temelie ale reconstrucţiei şi dezvoltării de succes a ţării, a spus Şmihal.
„Ucraina împărtăşeşte toate principiile organizaţiei şi (doreşte) să devină membru al acesteia cât mai curând posibil”, a scris pe Twitter premierul Şmihal.
Secretarul general al OCDE Mathias Cormann a declarat pe Twitter că această candidatură „va fi acum analizată de Consiliul OCDE după procedura obişnuită”, transmite dpa, citată de Agerpres.
OCDE, care are sediul la Paris, reuneşte ţări care sunt angajate faţă de valorile democraţiei şi ale economiei de piaţă. Pe lângă economii puternice precum Germania, Statele Unite şi Japonia, membre OCDE sunt şi ţări emergente, precum Mexic şi Chile.
Ucraina era deja considerată una dintre cele mai sărace ţări din Europa în ceea ce priveşte venitul pe cap de locuitor chiar înainte de invazia rusă, aminteşte dpa.
Rolul OCDE
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu sediul la Paris, este un forum care le permite funcționarilor guvernamentali să discute și să analizeze formularea și impactul politicilor care ar putea spori bunăstarea socioeconomică a întregii omeniri.
Activitatea sa este condusă de un secretariat alcătuit din analiști economici și politici formați în toate aspectele economiei.
Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe, conform MAE.
Structura Organizației:
- Consiliul, format din reprezentanţii statelor membre, se întruneşte periodic cu scopul de a stabili, pe bază de consens, direcţiile şi obiectivele prioritare în activitatea organizaţiei;
- Peste 250 de comitete formate din experţi în diferite domenii (comerţ, investiţii, mediu, educaţie etc.) care identifică şi dezbat cele mai bune practici în sectoare specifice;
- Secretariatul condus de un Secretar General (SG) al organizaţiei. Secretarul General joacă rolul de președinte al Consiliului, asigurând interfaţa între delegațiile naționale și Secretariat, şi coordonează activitatea comitetelor.
Organizaţia urmărește o consolidare permanentă a vocaţiei și expertizei sale globale prin cooperarea cu G7, G20, ONU, OMC şi alte organizaţii internaționale și regionale cu profil economic, precum şi a relevanței sale de „club al bunelor practici” în domeniul guvernanței economice.