Prima pagină » Știri externe » The Telegraph: DEPENDENȚA Europei de gazul rusesc face Occidentul de rușine

The Telegraph: DEPENDENȚA Europei de gazul rusesc face Occidentul de rușine

The Telegraph: DEPENDENȚA Europei de gazul rusesc face Occidentul de rușine

Sancțiunile Uniunii Europene la adresa Rusiei pentru războiul declanșat în Ucraina acum aproape trei ani erau ineficiente, în contextul în care Kremlinul își finanța efortul militar prin livrările de gaze către țările Europei Centrale, datorită unui contract semnat cu oficialii de la Kiev în urmă cu mult timp. Acum că acel acord a expirat, livrările de gaze rusești prin conductele ucrainene au fost sistate.

Autoritățile ucrainene au semnat în 1991 un contract de lungă durată cu Gazprom, prin care Rusia putea furniza partenerilor europeni gaze naturale prin conductele aflate pe teritoriul Ucrainei. Trei decenii mai târziu, acel acord avea să expire pe 31 decembrie 2024 și președintele țării, Voldomir Zelenski, decide să nu îl prelungească. În timp ce restul Europei a rămas solidară față de suferința ucrainenilor și a renunțat să mai achiziționeze gaze rusești, deși alternativele disponibile sunt mai scumpe, Ungaria și Slovacia nu au putut accepta închiderea tranzitului.

Alți cumpărători importanți din regiune sunt Austria și Republica Moldova, însă situația este ușor diferită în cazul lor: livrările au fost sistate pe motiv de neachitare a plăților.

Totuși, în timp ce restul țărilor caută alți furnizori, Ungaria și Slovacia nu sunt dispuse să facă concesii. Mai mult, guvernele ambelor țări fac presiuni asupra Kievului să reia livrările, potrivit The Telegraph. Un prim efect al măsurii adoptate de Zelenski se vede în plata facturilor: sunt cu aproximativ 50% mai mari față de nivelul înregistrat înainte de pandemie, atunci când războiul încă nu era în desfășurare.

Vestea nu este deloc îmbucurătoare pentru anumite categorii ale populației europene, care depind de facilitățile oferite de statele membre la energie. Deși Europa are în acest moment rezervele pline, dacă nu vor găsi noi furnizori și nu își vor diversifica infrastructura de tranzit, o nouă criză energetică se prefigurează la orizont.

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele