Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, a avut un mesaj tranșant pe fondul tensiunilor militare cu Rusia din aceste zile. Astfel, el a dat de înțeles că țara sa are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO.
Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm. În acest ultim caz, Kievul va avea probabil în vedere statutul său nuclear. Cum altfel putem să ne asigurăm apărarea?”, a declarat acesta, joi, la postul de radio Deutschlandfunk, citat de Agerpres.
Ambasadorul ucrainean în Germania a vorbit despre „pregătiri reale de război pentru un nou atac militar asupra Ucrainei, care ar trebui să fie luat în serios şi la Berlin”.
Ţara ex-sovietică vizează de mai mulţi ani să adere la alianţa militară occidentală NATO, ceea ce este însă considerat improbabil să se întâmple în viitorul apropiat, comentează sursa citată.
Kievul a renunţat în 1994 la al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, datând din epoca sovietică şi care era amplasat pe teritoriul Ucrainei, focoasele nucleare fiind toate transportate în Rusia.
În schimbul deciziei din acel moment, Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat să respecte graniţele Ucrainei.
Tensiunile militare dintre Ucraina şi Rusia rămân la nivel ridicat de la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, în 2014, iar în ultimele săptămâni zona de conflict din estul Ucrainei, unde Moscova îi susţine pe separatiştii pro-ruşi, şi desfăşurările de trupe pe teritoriul rus şi ucrainean au creat preocupare pe plan internaţional.
În schimb, Moscova susţine că acum nu face decât să reacţioneze la provocările Kievului şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de forţe.
Prima convorbire telefonică între Joe Biden și Vladimir Putin s-a consumat cu doar câteva zile în urmă. Pe surse și alte canale neoficiale, au început să apară dezvăluiri cu privire la ce au discutat cei doi, dar mai ales frânturi din conversația lor.
Astfel, se pare că președintele SUA i-a transmis omologului său că a sosit momentul pentru o „dezescaladare” a situației cu Federația Rusă.
Liderul de la Casa Albă face referire la tensiunile tot mai puternice dintre cele două forțe nucleare. În acest sens, Biden dă de înțeles că detensionarea relațiilor trebuie să înceapă cu ei, președinții.
Joi, liderul american l-a îndemnat pe Putin să se abţină de la orice acţiune militară împotriva Ucrainei, făcând un prim pas pe calea împăcării.
Mai mult, președintele democrat şi-a reiterat oferta de a organiza un summit cu Vladimir Putin. „În această vară, în Europa, pentru lansarea unui dialog strategic asupra stabilităţii”, a spus Joe Biden.
Printre subiectele abordate se vor găsi și cele referitoare la dezarmare și securitate regională.
Criza din Ucraina ia amploare. Vladimir Putin a refuzat să discute cu președintele Volodimir Zelenski, semn clar că atitudinea Moscovei este una de sfidare a oricărei încercări de dialog cu Kievul.
În prezent, aproape 100.000 de soldați ruși sunt comasați la frontiera dintre cele două state. Pericolul ca situația să degenereze este unul uriaș.
După ce a bătut la porțile marilor cancelarii, plângându-se de atitudinea lui Vladimir Putin, președintele ucrainean schimbă strategie. Zelenski și-a făcut timp să încerce să dialogheze cu liderul de la Kremlin.