Prima pagină » Știri externe » Ucraina anunță, la summitul NATO, un posibil armistițiu. Răspunsul separatiștilor

Ucraina anunță, la summitul NATO, un posibil armistițiu. Răspunsul separatiștilor

Ucraina anunță, la summitul NATO, un posibil armistițiu. Răspunsul separatiștilor
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a anunțat că un plan pentru un armistițiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, și că NATO îi susține pe membrii săi care sunt pregătiți să furnizeze asistență militară Ucrainei, relatează AFP.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a anunțat că un plan pentru un armistițiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, și că NATO îi susține pe membrii săi care sunt pregătiți să furnizeze asistență militară Ucrainei, relatează AFP.

„Mâine, la Minsk, urmează să fie semnat un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistițiu”, a declarat Poroșenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.

Grupul de contact, format din reprezentanți ai Kievului, Moscovei și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri în capitala belarusă, la care vor participa și rebelii proruși din estul Ucrainei.

„Dacă întâlnirea are loc, voi da instrucțiuni Statului Major pentru o încetare bilaterală a focului”, a asigurat președintele ucrainean.

Liderii separatiști proruși din estul Ucrainei, pregătiți să ordone încetrea focului vineri

Liderii separatiștilor proruși au anunțat, la rândul lor, pe site-ul oficial, că sunt dispuși să ordone vineri încetarea focului, în cazul unui acord la Minsk. Liderii autoproclamatelor republici de la Donețk și Lugansk „sunt dispuși să ordone o încetare a focului vineri, începând cu ora 15.00 (15.00, ora României) dacă se va ajunge la un acord și reprezentanții Ucrainei semnează un plan de soluționare politică” a crizei, au anunțat ei.

Separatiștii au propus propriul plan de pace în mai multe puncte, incluzând în special interzicerea, începând de vineri, de la ora 15.00, a zborurilor militare deasupra teritoriilor revendicate de autoproclamatele republici din Donețk și Lugansk.

Planul propune, printre altele, deschiderea unor culoare umanitare începând de duminică, ora 10.00, pentru a permite transferul refugiaților și a unor echipamente umanitare spre orașele Donețk și Lugansk, cu trenul.

Pe fondul unei posibile detensionări a situației, mai multe explozii au avut loc joi în apropierea portului strategic ucrainean de la Mariupol, pe malul Mării Azov, au relatat jurnaliștii AFP, iar trupele ucrainene au anunțat că au loc confruntări cu blindate ale insurgenților. „Rezistăm, însă este foarte greu cu arme de foc în fața blindatelor”, a declarat Serghei, voluntar în cadrul batalionului Azov, susținător al Kievului, aflat la un punct de control amplasat la ieșirea din partea de est a orașului, unde a fost transportat unul dintre membrii batalionului, rănit în confruntări.

Armata ucraineană a afirmat că artileria rusă a deschis focul asupra pozițiilor ucrainene în apropiere de localitatea Bezymenne, situată la aproximativ 30 de kilometri est de Mariupol.

Pe de altă parte, președintele Petro Poroșenko a afirmat că Alianța Nord-Atlantică urmează s- adopte o declarație la finalul summitului de la Newport, în care Alianța își anunță susținerea pentru statele membre dispuse să oferă asistență militară Kievului, o decizie ce riscă să provoace criticile Moscovei.

„În declarația sa, NATO va susține măsurile bilaterale din partea statelor membre în vederea acordării de asistență tehnico-militară Ucrainei. Este exact ceea ce așteptam”, a declarat Poroșenko.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, miercuri, un plan de pace în șapte puncte pentru soluționarea conflictului din Ucraina și a reafirmat că Rusia nu este implicată în violențele care au provocat aproximativ 2.600 de morți în aproape cinci luni.

 

Citește și