Ucraina ar putea lansa o operațiune antiteroristă la granița cu România

Ucraina ar putea lansa o operațiune antiteroristă la granița cu România
Publicat: 18/07/2015, 13:44

„Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizează posibilitatea lansării unei misiuni antiteroriste în zona orașului Mukaceve și în toată regiunea Transcarpatia”, a declarat Ghennadi Kuznețov, șeful Direcției antiteroriste de la Kiev.

„Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie în acest sens”, a explicat oficialul ucrainean.

„Avem de-a face cu activități teroriste pentru împărțirea zonelor de influență”, a subliniat oficialul ucrainean, referindu-se la confruntările militare izbucnite în 12 iulie.

Administrația prooccidentală de la Kiev se confruntă cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria și Slovacia, unde combatanții grupului ultranaționalist Sectorul Dreptei sunt implicați în confruntări armate cu autoritățile. Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele și au fost implicați în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea orașului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria și Slovacia. Confruntările armate au izbucnit pe 12 iulie, când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autoritățile înarmați cu arme automate și lansatoare de grenade. Ambele părți se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puțin trei morți, un civil și doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite. Organizația ultranaționalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 și în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu țigări spre Ungaria și Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăți pe politicienii ucraineni.

„Membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupția care afectează instituțiile guvernamentale ucrainene de la destrămarea URSS”, comentează BBC. „Confruntările militare din sud-vestul Ucrainei, între membri ai unui grup paramilitar de extremă-dreapta și autoritățile locale, au stârnit temerea că violențele se extind dincolo de conflictul separatist din estul țării, periclitând echilibrul politic fragil”, explică BBC.

Președintele Petro Poroșenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Donețk și Lugansk, unde luptele care durează de un an și jumătate s-au soldat cu cel puțin 6.500 de morți. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezența militară în jurul orașului Mukaceve.

„Pentru a evita o baie de sânge, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) și Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale să predea armele”, a anunțat zilele trecute Guvernul de la Kiev. Doar doi militanți ai grupului Pravi Sektor s-au predat, restul transmițând că ascultă doar de ordinele liderului organizației, Dmitri Iaroș, considerat un adept al „etnonaționalismului” care vrea o „derusificare” a Ucrainei. Iaroș a condamnat în mod repetat „totalitarismul liberal” impus de Europa, cerând înlăturarea oligarhilor ucraineni și denunțând politicile președintelui miliardar Petro Poroșenko. Rusia a exprimat preocupare pentru situația din vestul Ucrainei, catalogând drept „fascistă” și „neonazistă” gruparea Pravi Sektor. Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a cerut „soluționarea rapidă a conflictului”.

Orașul ucrainean Mukaceve se află la circa 50 de kilometri de frontiera României, la 30 de kilometri de cea a Ungariei și la 40 de kilometri de cea a Slovaciei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor