Prima pagină » Știri externe » Ucraina caută o soluție de COMPROMIS după ce a reclamat țările vecine care blochează importurile de alimente ucrainene

Ucraina caută o soluție de COMPROMIS după ce a reclamat țările vecine care blochează importurile de alimente ucrainene

Ucraina caută o soluție de COMPROMIS după ce a reclamat țările vecine care blochează importurile de alimente ucrainene
Ucraina caută o soluție de compromis după ce a reclamat țările vecine care blochează importurile de alimente ucrainene

Ucraina a făcut marți un apel către trei țări vecine din Uniunea Europeană să inițieze un „dialog constructiv” pentru a pune capăt unei dispute privind comerțul cu produse agricole, făcând referire la un eventual compromis.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri restricții în ceea ce privește importurile de produse agricole din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția de vânzare a acestor produse către cei cinci vecini membri UE ai Ucrainei, printre care și România și Bulgaria.

Guvernele din Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că acțiunile lor au încercat să protejeze fermierii de un val de importuri de alimente din Ucraina, importuri care au dus la scăderi considerabile ale prețurilor și, implicit, ale profiturilor înregistrate de producătorii din aceste state.

Ucraina a deschis o dispută comercială la Organizația Mondială a Comerțului împotriva acestor trei țări europene, după cum a confirmat un purtător de cuvânt al instituției internaționale.

Oficialul nu a menționat despre ce țări este vorba, dar Kievul a declarat anterior că plângerea vizează Polonia, Slovacia și Ungaria.

Ce propune Ucraina

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a explicat ulterior poziția Kievului într-o serie de mesaje postate pe Telegram.

El a confirmat că Ucraina va impune restricții asupra anumitor categorii de mărfuri importate din Polonia și Ungaria dacă acestea din urmă nu ridică interdicțiile impuse în mod unilateral. Între timp, Ucraina desfășoară o anchetă pentru a arăta că restricțiile impuse de aceste țări sunt discriminatorii, a mai transmis el.

Premierul a spus că Kievul a propus Comisiei Europene și țărilor învecinate un plan de control al exporturilor pentru patru categorii de produse agricole pentru a preveni afectarea pieței, un plan pe care l-a descris drept un „compromis”.

„Facem din nou apel la vecinii noștri să renunțe la restricțiile dăunătoare și ilegale și la populismul politic și să pornească pe calea dialogului constructiv, de care toată lumea va beneficia”, a spus el.

„Ucraina ar trebui să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea Poloniei”, a declarat marţi preşedintele polonez, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două ţări în legătură cu importurile agricole. Kievul a ripostat şi a ameninţat că se va adresa instanţelor de arbitraj al Orgnizaţiei Mondiale a Comerţului.

În timp ce Polonia rămâne un susţinător ferm al Ucrainei în faţa invaziei ruseşti, cele două ţări au fost în dezacord cu privire la recenta prelungire de către Polonia a interdicţiei privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varşovia spune că este necesară pentru a-şi proteja fermierii, potrivit informațiilor Reuters.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și