Ucraina îl acuză pe Putin: „Invazie directă”

Publicat: 22 08. 2014, 19:34

Mai multe camioane ale convoiului umanitar rus au trecut vineri frontiera și au ajuns la vama ucraineană, în zona de tranzit, potrivit AFP.

„Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roșii”, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agenția Interfax-Ukraine.

Un alt oficial ucrainean a subliniat că Moscova este „în totalitate responsabilă” de securitatea convoiului său.

Un fotograf AFP a văzut primele camioane albe pornind la drum și trecând de postul de frontieră rus Donețk, care are același nume ca principalul fief al insurgenților din Ucraina.

Ucraina se teme de intervenția rusă

Autoritățile ucrainene se tem că acest convoi ar putea face obiectul unei provocări din partea insurgenților și nu ar face decât să servească drept pretext pentru o intervenție rusă. Ele au avertizat că transportarea ajutorului nu se va face decât cu „garanții” pentru siguranța acestuia.

Moscova anunțase cu puțin timp înainte că a decis să își trimită fără să mai aștepte, către Lugansk, în estul Ucrainei, convoiul umanitar staționat la frontieră de peste o săptămână, apreciind că toate „pretextele” pentru întârzierea lui au fost epuizate.

„Toate pretextele au fost epuizate”

Camioanele s-au deplasat până la vama ucraineană de la postul Izvarine. Potrivit televiziune rusești de stat, peste 20 de camioane și-au continuat drumul pe teritoriul ucrainean, aflat sub conrolul separatiștilor proruși.

„Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului pentru zonele aflate în situație de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acționeze. Convoiul nostru încărcat cu ajutor umanitar se pune în mișcare în direcția Lugansk”, în estul Ucrainei, a anunțat ministerul într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat pentru postul de radio Kommersant FM că președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la înaintarea convoiului către Ucraina.

Primele camioane din convoi au fost inspectate joi de către grăniceri și vameși ucraineni, o procedură indispensabilă pentru ca CICR să poată distribui ulterior ajutorul.

Rusia a apreciat că există o urgență în contextul situației umanitare tot mai dificile în estul Ucrainei, devastat de confruntări armate care s-au soldat cu peste 2.000 de morți în decurs de patru luni și sute de mii de persoane strămitate.

Moscova consideră că „au fost date toate garanțiile indispensabile” și că „itinerariul” prevăzut al convoiului a fost verificat de către CICR.

„Angajați ai CICR sunt pregătiți să îl însoțească și să participe la distribuirea ajutorului. Noi apreciem că reprezentanți ai Crucii Roșii rusești pot să participe”, a adăugat ministerul.

Diplomația rusă a reiterat că „responsabilitatea unor posibile consecințe ale provocărilor îndreptate împotriva convoiului” revine „total” Kievului.

CICR nu a putut să fie contactat imediat pentru a reacționa față de aceste mișcări ale convoiului.

O purtătoare de cuvânt a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat vineri dimineața pentru agenția rusească Interfax că organizația nu dispune încă de „garanții de securitate”.

1. Ce înseamnă „Ucraina” (originea cuvântului)?

2. Cum se numește Legislativul Ucrainei?

3. Când și-a dobândit Ucraina independent față de URSS?

4. Cum îl cheamă pe președintele actual al Ucrainei?

5. Când a fost anexată Crimeea de către Rusia?

6. Cum se numește moneda Ucrainei?

 

7. Când la București e ora 13, ce oră e la Kiev?

8. Câți români trăiesc official în Ucraina?