Ucraina interzice bisericile ortodoxe „MOSCOVITE”. Acestea sunt considerate de Kiev de facto în subordinea Kremlinului

Publicat: 20 08. 2024, 15:55

Parlamentul ucrainean a adoptat marţi un proiect de lege care prevede interzicerea Bisericii Ortodoxe cu legături cu Patriarhia de la Moscova, considerată adesea un releu de influenţă a Kremlinului, după doi ani și jumătate, mai precis în ziua 909, de la Invazia Ucrainei de către Rusia, anunţă mai mulţi deputaţi, relatează AFP. Nimic surprinzător pentru Rusia care a denunţat imediat o tentativă a Kievului de a distruge ”ortodoxismul canonic”.

”Decizie istroică! Parlamentul a adoptat un proiect de lege care interzice o filieră a ţării agresoare în Ucraina”, anunţă pe telegram o deputată, Irina Gheraşcenko.

”Nu va exista o biserică moscovită în Ucraina”, dă asigurări pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak. Potrivit altui parlamentar, Iaroslav Jelezniak, 265 de parlamentari au votat ”pentru”, în contextul în care minimum necesar era de 226.

„Marea schismă” ortodoxă

Biserica vizată de această decizie, cea subordonată direct Patriarhiei Rusiei, era odinioară cea mai populară în Ucraina, o ţară puternic majoritar ortodoxă. Însă ea a piedut în ultimii ani numeroşi credincioşi, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a crescut în rândul populaţiei împotriva fostei puteri ruse.

Acest proces s-a accelerat odată cu înfiinţarea în 2018 a unei Biserici Ortodoxe ucrainene – independentă de Moscova – şi după invazia rusă, în februarie 2022, susţinută în mod deschis atunci de către Patriarhia de la Moscova.

Termen de execuție, doi ani

Potrivit deputatului ucrainean Iaroslav Jelezniak, această nouă lege – care este necesar să fie promulgată de către preşdintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de a intra în vigoare – dă un termen de doi ani parohiilor bisericii vizate ”să rupă legăturile cu Biserica Ortodoxă rusă”, care susţine invaiza rusă a Ucrainei.

”Noi sperăm ca decizia de azi să accelereze trecerea acestor parohii către Bierica Ortodoxă” independentă faţă de tutela Moscovei, adaugă deputata Irina Gheraşcenko.

Nouă mii de parohii vizate de noua lege

Presa scrie că Biserica cu legături cu Rusia are în continuare 9.000 de parohii în Ucraina, în timp ce rivala sa independentă are 8.000-9.000 de parohii. Concret, potrivit unor experţi ucraineni, desfiinţarea parohiilor cu legături cu Moscova poate să dureze luni sau ani de zile, deoarece interzicerea fiecăreia dintre ele este necesar să fie aprobată de către un tribunal.

Biserica Ortodoxă vizată de această interdicţie anunţa în mai 2022 că rupe orice legătură cu Patriarhia de la Moscova şi acuza autorităţile ucrainene de persecuţie. Însă Guvernul ucrainean conbsideră că ea rămâne de facto dependentă de Rusia, iar mai mulţi dintre demnitarii acesteia sunt vizaţi  de anchete penale.

Hotărâtrea Parlamentului ucrainean vizează ”să distrugă ortoxismul canonic şi adevărat şi să aducă în locul său un substitut, o falsă  biserică”, a tunat marţi celebra Maria Zaharova, citată de televiziunea de stat.

Potrivit unui sondaj realizat în 2023 de către Institutul de Socilogie de la Kiev, 66% dintre ucraineni erau în favoarea interzicerii Bisericii cu legături cu Moscova. O majoritate de 54% dintre ucraineni se identifică cu Biserica independnetă, iar doar 4% cu cea supusă Patriarhiei ruse, potrivit unui studiu de opinie realizat de aceeaşi organizaţie în 2022, în comparaţie cu 42% şi, respectiv, 18%.

Citiți și: RĂZBOI în Ucraina, ziua 909. Zelenski insistă pentru lovirea Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune/O nouă bază NATO în Lituania