Ucraina nu poate ataca Rusia cu rachete ATACMS, a transmis purtătorul de cuvânt de securitate al Casei Albe după ultimul avertisment al lui Putin
Statele Unite mențin decizia de a interzice Ucrainei să bombardeze Rusia cu rachete americane de rază lungă. Este anunțul cel mai recent al purtătorului de cuvânt pentru securitate al Casei Albe, John Kirby, care îl dezamăgește pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Nu există nicio schimbare în poziția noastră referitoare la furnizarea capacităților de lovitură cu rază lungă pentru Ucraina, care să fie folosite în interiorul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, reporterilor.
Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri afirmaţiile „periculoase” ale dictatorului rus Vladimir Putin cu privire la un posibil război între Federația Rusă şi statele membre NATO.
Kirby: „Ucraina nu va obține permisiunea de a bombarda Rusia cu rachete de rază lungă”
„Nu mă aștept la niciun anunț major în acest sens”, a adăugat Kirby, referindu-se la discuțiile dintre președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer, programate vineri.
Pe durata întâlnirii dintre Biden și Starmer la Casa Albă vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat din nou permisiunea Statelor Unite pentru ca Ucraina să utilizeze rachete occidentale, inclusiv rachetele americane cu rază lungă ATACMS și rachetele britanice Storm Shadow, pentru a bombarda adânc în teritoriul Federației Ruse.
Rusia, de la invazia la scară largă din februarie 2022, a bombardat Ucraina cu rachete hipersonice, rachete balistice, arme termobarice, bombe cu fosfor alb și cu drone. Ucraina a primit din acest an primele aeronave F-16, dar și rachete ATACMS și Storm Shadow, dar nu le poate utiliza decât asupra regiunii de graniță Harkov.
Pe 23 iunie 2024, Ucraina a lansat un bombardament cu rachete ATACMS de fabricație americană asupra orașului Sevastopol. Cinci rachete ATACMS echipate cu focoase cu dispersie au fost lansate de ucraineni către baza principală a flotei ruse de la Marea Neagră. Patru dintre ele au fost interceptate. Una a fost deviată, iar fragmentele au lovit o plajă din Sevastopol, rănind 151 de persoane și omorând alte patru, printre care două fetițe de 2 și, respectiv, 9 ani
Putin: Dacă Ucraina ne atacă cu rachete ATACMS, consider că NATO este în război oficial cu Rusia
Dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, insistă că președinția Americii nu se va răzgândi. El a mai declarat că SUA iau în serios avertismentul președintelui rus Vladimir Putin de ieri. Dictatorul rus a spus că dacă SUA îi permit Ucrainei să atace ținte din Federația Rusă cu rachete occidentale de rază lungă, el va constata că NATO este implicat direct în război cu Kremlinul.
„Este participarea lor directă. Și, desigur, acest lucru schimbă substanțial însăși esența, natura conflictului. Dacă este cazul, vom lua decizii corespunzătoare, pe baza amenințărilor care ne vor fi aduse”, a spus dictatorul rus.
„Aceasta nu este o retorică nouă pentru noi. Putin a demonstrat deja că este capabil de agresiune… așa că, da, luăm în serios aceste comentarii”, a mai declarat Kirby, citat de Reuters.
Occidentul, precaut, se înarmează și crește producția rachetelor și muniției
Potrivit Defense Express, statele membre NATO cresc producția a diferitelor tipuri de muniție, mai ales în SUA, unde Departamentul Apărării a raportat o investiție de 5,3 miliarde de dolari în apărare. Producția de rachete GMLRS pentru HIMARS a crescut cu 40%, ajungând la 1.167 de unități pe lună, față de 833 în 2022, iar producția de rachete PAC-3 MSE pentru sistemul Patriot s-a dublat.
Germania, Spania, Ungaria, Africa de Sud și Australia au crescut producția la 700.000 de obuze de artilerie și 10.000 de tone de praf de pușcă pe an până în 2025. Germania, România și Spania plănuiesc să producă 1.000 de rachete GEM-T pentru sistemul Patriot.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Valentin Stan, istoric și analist politic, invitatul lui Marius Tucă, a spus că orice lansare a unei astfel de rachete va fi un ATAC al SUA, nu al ucrainenilor. Ucrainenii nu pot lansa nicio rachetă de rază lungă americană deoarece nu pot fi operaționale decât prin comanda dată prin satelit de către SUA.
Sursa Foto: Shutterstock