Rusia și Ucraina sunt angajate într-un război de uzură de mai bine de doi ani. După avântul inițial susținut de ruși, aceștia s-au retras după Nipru și au securizat râul drept graniță naturală.
Ucraina a pătruns în regiunea rusă Kursk și a creat panică. Momentul invaziei din 24 februarie 2022 s-a întors pe 7 august 2024. Doar că rușii sunt cei invadați acum.
După ce au bombardat Belgorod la sfârșitul lui iulie, mișcările ucrainenilor au evoluat într-un mod imprevizibil pe front. Avansul de 10 km dobândit azi în regiunea Kursk pare să paveze drumul ucrainenilor către Sudja, localitate strategică unde se află instalațiile de livrare a gazelor naturale deținute de Gazprom. Conductele sunt esențiale pentru livrarea gazului rusesc în Europa.
Putem doar anticipa că ținta finală a marșului prin teritoriul inamic este distrugerea infrastructurii strategice, pentru a îngropa autoritățile de la Kremlin în datorii.
Într-un răspuns oarecum așteptat, oficialii europeni nu au condamnat agresiunea ucraineană asupra Rusiei, notează Europa Press.
„Ucraina are dreptul legal de a se apăra, chiar dacă acest lucru presupune să atace Rusia. Vom continua să sprijinim armata ucraineană până când integritatea teritorială a țării va fi restabilită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.
Problema cu astfel de declarații este că favorizează doar una dintre părți, fără a găsi o soluție mulțumitoare pentru țările combatante. Războiul în acest punct pare mult mai departe de a se încheia, față de momentul în care debuta.
Având în vedere că toate conflagrațiile moderne au depășit un deceniu de lupte, se prea poate ca și acest război să nu se încheie cu victoria nimănui, atât timp cât aliații Moscovei și Kievului vor continua să susțină înarmarea în detrimentul garantării păcii de lungă durată. Porțile Europei rămân închise, dar sunetul bombardamentelor se poate auzi dinăuntru.
CITEȘTE ȘI: