Ucraina, pregătită să asigure un „coridor verde” pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria
Acordul a fost încheiat în cursul acestui weekend la Odesa, unde ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, s-a întâlnit cu omologul său moldovean, Anatol Șalaru, informează portalul de știri Deschide.md.
Șalaru a subliniat că militarii ruși și armele ruse din Colbasna reprezintă un pericol foarte mare atât pentru Republica Moldova cât și pentru Ucraina. Deci, în acest context, planul de retragere al Grupului Operațional al Forțelor Ruse ar trebui finalizat până la finalul anului.
„Am discutat despre crearea unui coridor special pentru militarii ruși care se află în Transnistria și pentru armele și muniția depozitată la Colbasna. Am fost informat oficial că partea ucraineană este gata să pregătească un coridor pentru evacuarea trupelor și a armelor ruse. Am convenit că experții noștri vor fi trimiși în Ucraina pentru a dezvolta partea tehnică: să examineze modalități de ieșire din Republica Moldova, de intrare în Ucraina, pe unde vor putea circula”, a declarat ministrul Apărării din Republica Moldova.
„Vom lansa un apel către instituțiile internaționale să pună presiune pe Rusia pentru ca această țară să își retragă trupele și armata. Vom oferi toate căile: maritimă, terestră și aeriană”, a spus Șălaru.
Rusia are staționați în Tranistria circa 1.200 de militari care păzesc cantități mari de muniție și echipalemnt militar rămas acolo din perioada Armatei a XIV-a de gardă sovietică.
În aprilie 2016, ambasadorul rus Serghei Gubarev, care reprezintă Moscova la negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean, a declarat că țara sa intenționează să retragă armanentul din regiunea separatistă moldoveană Transnistria imediat ce conflictul militar din Ucraina va fi soluționat.
Trupe ruse care staționează în Moldova pentru a păzi depozite ale fostei Armate ruse a 14-a vor fi chemate în Rusia imediat ce problema retragerii armamentului va fi rezolvată, a spus atunci acesta. „Acest armament poate fi retras din Moldova în Rusia doar prin tranzitarea teritoriului Ucrainei”, a adăugat Gubarev.
„Însă este dificil să ne imaginăm cine își va asuma responsabilitatea de a efectua transporturi cu armament prin Ucraina, când în această țară au loc asemenea evenimente”, a subliniat el. „Imediat ce se ivește posibilitatea de a retrage armele aflate în depozitul de la Colbasna pentru a le aduce în Rusia, nevoia prezenței și continuării activității trupelor ruse va lua sfârșit, iar acești oameni se vor putea în sfârșit întoarce acasă”, a mai spus Gubarov.
„Rusia nu și-a angajat trupele în Moldova”, a notat diplomatul.
Depozitele militare au fost instalate în perioada Uniunii Sovietice pe teritoriul Republicii Moldova și au fost păzite de atunci, a spus diplomatul rus.