Zelenski acuză Rusia că utilizează alimentele ca armă și semnalează intenția de a organiza un „summit pentru pace”

Zelenski acuză Rusia că utilizează alimentele ca armă și semnalează intenția de a organiza un „summit pentru pace”
Publicat: 19/09/2023, 22:15
Actualizat: 19/09/2023, 22:48

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat marți Rusia, la reuniunea Adunării Generale a ONU, că utilizează ca armă alimentele, cerând măsuri internaționale pentru contracararea acțiunilor Moscovei și semnalând intenția de a organiza un ”summit mondial pentru pace”.

”Teroriștii precum Rusia nu au dreptul de a deține arme nucleare. Dar nu de armele nucleare ne temem cel mai mult, agresorul rus utilizează și alte instrumente împotriva țării noastre și împotriva națiunilor dumneavoastră”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, în discursul rostit de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, la New York.

Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că utilizează alimentele și energia ca arme la nivel internațional. ”Porturile ucrainene sunt blocate”, pentru a opri exporturile de cereale ucrainene, de care depind multe națiuni. ”Rusia utilizează ca armă produsele alimentare, în schimbul recunoașterii teritoriilor pe care le-a ocupat. Trebuie să evităm ca alimentele să fie utilizate ca armă. În acest sens, trebuie să depunem eforturi, sperăm că și țările dumneavoastră, pentru a menține stabilitatea prețurilor produselor alimentare, în principal prin menținerea culoarelor de circulație”, a precizat Zelenski, în contextul în care Kievul încearcă să intensifice exporturile de cereale după ce Moscova a suspendat un acord garantat de Națiunile Unite și de Turcia.

De altfel, liderul de la Kiev a reluat acuzațiile la adresa Moscovei privind transferul copiilor din zonele ucrainene ajunse sub controlul armatei ruse. ”Grupurile teroriste ne răpesc copiii pentru a exercita presiuni. Aceste acțiuni au devenit practici guvernamentale. Știm că sute de mii de copii au fost răpiți și deportați din teritoriile noastre ocupate”, a acuzat Zelenski.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie un mandat pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru presupusa implicare în deportarea copiilor ucraineni din zone ucrainene aflate sub controlul armatei ruse. Moscova a respins vehement acuzațiile.

Zelenski anunță intenția de a organiza un ”summit pentru pace”

Președintele Zelenski a anunțat, de la tribuna Adunării Generale a ONU, că depune eforturi pentru organizarea unui ”summit mondial pentru pace”. ”În fiecare deceniu, Rusia lansează un nou război. Obiectivul războiului împotriva Ucrainei este de a ne distruge teritoriile, țara, iar acest lucru i se poate întâmpla oricărei țări. Agresorul generează haos, ne transformă țara în ruine, chiar fără a recurge la arme nucleare”. Sesiunea Adunării Generale a ONU este ”o oportunitate de a pune capăt acestei agresiuni”, a subliniat Zelenski.

”Sunt pe cale să pregătesc un summit mondial pentru pace, iar cei care nu tolerează agresiunea sunt invitați să participe”, a insistat președintele Ucrainei.

Administrația de la Kiev a semnalat în mai multe rânduri intenția de a organiza un summit de pace. Kievul a prezentat o serie de condiții privind eventuala inițiere a negocierilor de pace cu Moscova. Printre condițiile esențiale figurează restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea în totalitate a trupelor ruse. Ucraina cere constituirea unui tribunal special care să judece crimele de război atribuite trupelor ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții suplimentare în spațiul euro-atlantic. Rusia susține că este dispusă la negocieri de pace, dar cere Ucrainei să recunoască ”noile realități teritoriale”, o referire la teritoriile ocupate de armata rusă.

Citește și:

Volodimir Zelenski se pregătește de Adunarea Generală a ONU. Kievul vrea să convingă comunitatea internațională de succesul contraofensivei ucrainene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor