Guvernul din Ucraina a anunțat că intenționează să vândă, de marți, obligațiuni pentru a-și finanța forțele armate, în contextul agresiunii Rusiei.
Anunțul vine după o scădere puternică a prețurilor obligațiunilor existente emise de Kiev, informează BBC.
Ministerul de Finanțe al Ucrainei a încercat, de asemenea, să liniștească investitorii străini, care sunt îngrijorați de faptul că invazia Rusiei va împiedica Kievul să-și plătească datoria externă.
„În această perioadă a agresiunii militare a Federației Ruse, Ministerul Finanțelor oferă cetățenilor, întreprinderilor și investitorilor străini posibilitatea ca aceștia să sprijine bugetul Ucrainei prin investiții în obligațiuni guvernamentale militare”, a anunțat Ministerul de Finanțe de la Kiev pe Twitter.
Ministerul a anunțat că fiecare obligațiune pe un an va avea o valoare nominală de 1.000 de grivne ucrainene, iar rata dobânzii oferită investitorilor va fi „determinată în cadrul licitației”.
„Veniturile din obligațiuni vor fi folosite pentru a satisface nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a adăugat Ministerul.
Anunțul Ministerului de Finanțe de la Kiev vine în timp ce rubla rusească a scăzut cu aproape 30% față de dolarul american, în timp ce obligațiunile internaționale ale Guvernului rus au fost puternic afectate.
Problemele economice ale Rusiei vin după ce țările occidentale au impus sancțiuni fără precedent Moscovei, ca răspuns la invazia sa din Ucraina.
Președintele rus, Vladimir Putin, a răspuns sancțiunilor printr-un ordin care le interzice cetățenilor ruși să transfere bani în afara Rusiei.
Între timp, bursa de la Moscova, care a înregistrat pierderi mari săptămâna trecută, va fi închisă și marți, pentru a doua zi consecutiv.
La începutul anului 2022, un dolar se tranzacționa cu aproximativ 75 de ruble, iar un euro cu 80 de ruble. Dar războiul a contribuit la stabilirea unor noi recorduri. Luni, un dolar costa 113 ruble, iar un euro, 127 de ruble.
Rușii de rând au început deja să simtă efectele sancțiunilor impuse de statele occidentale asupra țării. Mulți dintre ruși se plâng că nu își mai pot permite plata ratelor pentru creditele ipotecare, după ce rata dobânzii a crescut luni la 20%.