Ucraina se confruntă cu o BOALĂ pe care Europa a eradicat-o în urmă cu câteva decenii. Oficial OMS: „Este o situație teribilă. Ne temem foarte mult de o epidemie”

Publicat: 23 04. 2015, 07:52
Actualizat: 24 04. 2015, 10:57

This browser does not support the video element.

Rata de protecție în fața bolilor infecțioase a scăzut rapid în Ucraina începând din anul 2008, atunci când un adolescent de 16 ani a murit imediat după vaccinarea pentru prevenirea rujeolei și rubeolei, un caz care a generat o furtună mediatică. Chiar dacă Națiunile Unite au dat asigurări că decesul nu a fost provocat de vaccin, cererile pentru vaccinări au scăzut dramatic, ajungându-se în prezent la „protecție zero”.

În contextul în care în Ucraina media anuală a nașterilor este de 500.000, numărul copiilor vulnerabili la infecții se apropie de trei milioane. În prezent, riscul epidemic este amplificat de conflictul separatist din estul Ucrainei, care a forțat sute de mii de refugiați să ajungă în centre speciale, unde bolile se pot răspândi cu rapiditate.

„Țările afectate de conflicte sau de crize financiare sunt cele care cad pradă epidemiilor de acest fel”, amintește Dorit Nitzan, șeful Misiunii din Ucraina a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „Este o situație teribilă. Ne temem foarte mult de o epidemie. Sunt surprins că nu s-a întâmplat până acum”, spune oficialul OMS.

Echipa OMS din Ucraina a avut recent motive reale de îngrijorare. Câțiva civili fugiți din estul țării prezentau, la sfârșitul lunii martie, febră mare, mâncărimi și ochi roșii, medicii suspectând o epidemie de rujeolă. Pacienții au fost izolați imediat, dar analizele au ieșit negative.

Restricțiile impuse de Administrația prooccidentală de la Kiev îngreunează trecerea convoaielor ONU dincolo de linia frontului separatist. „Purtăm negocieri privind trimiterea următorului convoi”, explică medicul Ogtai Gozalov, șeful echipelor mobile ale OMS din estul Ucrainei.

Canada a pus la dispoziție sute de vaccinuri care urmează să ajungă în Ucraina în următoarele săptămâni, dar Dorit Nitzan avertizează că nu vor fi acoperite toate nevoile din Ucraina.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu cel puțin 6.100 de morți.