Ucraina se pregătește de alegeri prezidențiale, dar milioane de oameni ar putea fi privați de dreptul la vot

Publicat: 17 05. 2014, 14:32
Actualizat: 04 02. 2019, 13:43

Comisia Electorală se declară îngrijorată, într-un comunicat, în legătură cu „imposibilitatea” de a pregăti și organiza acest scrutin crucial pentru viitorul Ucrainei din cauza „acțiunilor ilegale ale unor persoane necunoscute” – mod de a desemna prezența separatiștilor înarmați proruși în regiunile Donețk și Lugansk, care și-au proclamat „suveranitatea” la 13 mai după referendumurile considerate ilegale de comunitatea internațională.

Comisia citează mai multe cazuri de instituții locale unde securitatea funcționarilor săi nu este asigurată și menționează cazuri de „amenințări și presiuni fizice împotriva membrilor comisiilor electorale”.

În total, potrivit unei numărători a AFP pornind de la cifre oficiale ale alegătorilor înregistrați în aceste comisii, peste 970.000 de alegători din regiunea Donețk și peste 940.000 de alegători din regiunea Lugansk ar putea fi împiedicați să voteze. În total, 36 de milioane de ucraineni sunt așteptați la urne la 25 mai.

Comisia de la Kiev deplânge „refuzul sau absența reacției” poliției și serviciilor de securitate atunci când funcționarii vin să se plângă de acțiunile separatiste și i-a cerut președintelui interimar Oleksandr Turcinov să ia „măsuri pentru a garanta securitatea în timpul procesului electoral” în birourile de vot și comisiile electorale locale.

Armata ucraineană a lansat la 13 aprilie o operațiune „antiteroristă” pentru a prelua controlul regiunilor Donețk și Lugansk cu obiective precise: dezarmarea grupărilor rebele proruse, eliberarea clădirilor ocupate (primării, sedii ale administrației regionale, sedii ale poliției și servicii secrete) și restabilirea autorității Kievului în aceste regiuni, situate în apropiere de frontiera rusă și unde trăiesc aproximativ șapte milioane de locuitori.

Alegerile prezidențiale din 25 mai, convocate după destituirea, în februarie, a lui Viktor Ianukovici, este considerată „crucială” de către occidentali pentru a ieși din criză. Miliardarul prooccidental Petro Poroșenko este considerat marele favorit. Potrivit unui ultim sondaj, doar o treime dintre alegătorii din est se declară dispuși să voteze.