Prima pagină » Știri externe » Ucraina vrea să își diversifice furnizorii de gaze naturale. De unde ar putea importa în viitorul apropiat

Ucraina vrea să își diversifice furnizorii de gaze naturale. De unde ar putea importa în viitorul apropiat

Ucraina vrea să își diversifice furnizorii de gaze naturale. De unde ar putea importa în viitorul apropiat
Ucraina este interesată să importe gaze naturale din România, pentru a-și diversifica furnizorii, a declarat marți Ihor Prokopiv, președintele companiei de transport de gaze Ukrtransgaz, relatează Reuters.

„România caută o piață, în timp ce gazele românești sunt interesante pentru noi ca mijloc de diversificare a furnizorilor”, a spus Prokopiv.

El a arătat că este probabil ca România să aibă disponibilă în 2016 o cantitate de gaze de până la 2 miliarde de metri cubi, pentru exporturi.

Ucraina, care obișnuia să își asigure aproape tot necesarul de gaze cu livrări din Rusia, a început să cumpere gaze și din Uniunea Europeană, în încercarea de a reduce facturile și dependența energetică față de Moscova.

În prezent, Ucraina cumpără 50% din gazele importate din Slovacia, Polonia și Ungaria, iar restul din Rusia, potrivit datelor Ukrtransgaz.

În luna aprilie, Ucraina a încheiat un acord interimar pentru achiziția de gaze din Rusia în următoarele trei luni. Potrivit acordului, Ucraina va cumpăra gaze în perioada aprilie-iunie la un preț de 248 de dolari pentru o mie de metri cubi, sub prețul de 329 de dolari prevăzut în acordul pentru iarna trecută.

România exportă deja gaze în Republica Modova, prin conducta Iași-Ungheni, inaugurată în luna august a anului trecut și care a fost construită cu scopul reducerii dependenței Republicii Moldova față de livrăriile de gaze rusești. Investiția în acest tronson de conductă a fost de 26 milioane de euro, din care 7 milioane de euro au fost atrase din fonduri europene. Transgaz poate asigura un debit maxim de 60.000 metri cubi de gaz pe oră, însă condițiile tehnice și configurația sistemului național de transport gaze din Republica Moldova limitează livrările la cel mult 10.000 de metri cubi pe oră.

Pentru extinderea capacității de transport la 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an (171.000 metri cubi pe oră) ar fi nevoie de 110 milioane de euro. Creșterea capacității la 2,2 miliarde metri cubi pe an (250.000 metri cubi pe oră) ar presupune o investiție de 150 milioane de euro, potrivit estimărilor oficiale.

Citește și