Prima pagină » Știri externe » UE a prelungit perioada în care statele membre pot importa măști de protecție și alte echipamente medicale fără taxe vamale

UE a prelungit perioada în care statele membre pot importa măști de protecție și alte echipamente medicale fără taxe vamale

UE a prelungit perioada în care statele membre pot importa măști de protecție și alte echipamente medicale fără taxe vamale

Comisia Europeană a extins, până la finalul lunii octombrie, perioada în care statele membre vor putea importa măști de protecție și alte echipamente medicale fără taxe vamale, măsura fiind instituită pentru a evita apariția unor lipsuri ale acestor materiale în timpul pandemiei de COVID-19.

Măsura a fost inițial adoptată în luna aprilie și a fost inițial valabilă până la finalul lunii iunie, iar acum a fost prelungită până pe 31 octombrie, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Decizia va fi pusă în aplicare și de autoritățile din Marea Britanie.

„Decizia de astăzi a fost luată ca urmare a riscurilor mari pentru sănătatea publică reprezentate de numărul în creștere de cazuri de coronavirus în statele membre și de lipsurile încă înregistrate în ceea ce privește materialele sanitare”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă transmis joi.

Măștile, kiturile de testare și ventilatoarele se numără printre produsele care vor fi scutite de taxele vamale în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și în Marea Britanie.

Echipamentele de acest tip au fost insuficiente la nivelul întregii Uniuni atunci când pandemia a lovit statele membre, în luna martie. Problema este mai puțin gravă acum, în contextul în care cele mai multe state europene au trecut de vârful pandemiei, dar aceste produse ar putea să înceapă din nou să lipsească, în contextul unor noi creșteri și al posibilei apariții a unui al doilea val al pandemiei, așteptat în toamnă.

Liderii europeni au adoptat recent un fond pentru revenirea economiilor UE

Săptămâna aceasta, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la un fond destinat revenirii la normal a economiilor europene.

Fondul agreat de liderii europeni ajunge la 750 de miliarde de euro, sumă care va fi distribuită statelor membre atât sub formă de fonduri nerambursabile, cât și sub formă de împrumuturi.

Președintele Klaus Iohannis, prezent la negocierile de la Bruxelles, a anunțat că, în total, pentru România a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și