Uniunea Europeană analizează ”toate opțiunile” pentru consolidarea apărării comunitare și va intensifica asistența militară pentru Ucraina, dar liderii europeni nu au ajuns la niciun acord privind utilizarea profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiuni.
”Uniunea Europeană menține angajamentul de intensificare a capacității de reacție, de a avea capabilitățile necesare și ambiției, în contextul amenințărilor tot mai mari și al provocărilor de securitate. Pe baza Declarației de la Versailles și a Direcției Strategice, UE va reduce dependențele strategice și își va suplimenta capabilitățile. Baza europeană tehnologică și industrială în materie de apărare va consolidată corespunzător în întreaga Uniune Europeană”, arată Declarația comună a liderilor statelor UE, adoptată la summitul Consiliului European.
Țările UE vor suplimenta cheltuielile pentru apărare și va fi îmbunătățit accesul industriei comunitare de apărare la finanțe publice și private.
”În acest context, Consiliul European invită Consiliul UE și Comisia Europeană să exploreze toate opțiunile de mobilizare a fondurilor și să prezinte un raport în iunie”, precizează Declarația. Formularea semnalează că Germania menține opoziția privind emiterea de euro-bonduri pentru finanțarea în comun a cheltuielilor militare, dar că sunt analizate toate variantele în acest sens.
”Consiliul European menține angajamentul de susținere a independenței Ucrainei, a suveranității și integrității teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute internațional. Rusia nu trebuie să câștige. Ținând cont de urgența situației, Uniunea Europeană rămâne determinată să continue să furnizeze Ucrainei și poporului ucrainean tot sprijinul politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic cât timp va fi necesar și la intensitatea de care este nevoie”, subliniază Consiliul European.
Formularea din Declarația comună confirmă persistența disensiunilor în privința utilizării profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiunile occidentale.
”Consiliul European a revizuit progresele privind viitorii pași spre direcționarea către Ucraina a veniturilor extraordinare provenind din activele ruse imobilizate, inclusiv prin posibilitatea finanțării asistenței militare. Invită Consiliul UE să avanseze activitățile pe baza propunerilor formulate recent de Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și de Comisia Europeană. Susținerea militară și angajamentele de securitate vor fi furnizate ținând cont în totalitate de politicile de apărare și securitate ale anumitor state membre și de interesele de apărare și securitate ale tuturor statelor UE”, subliniază Declarația.
Citește și: