Comisia Europeană a aprobat, joi, finanțare pentru mai multe proiecte de achiziții comune de echipamente militare de către țări din cadrul Uniunii Europene, în cadrul eforturilor de consolidare a apărării europene, pe fondul invaziei ruse în Ucraina.
”Comisia Europeană a aprobat finanțare pentru cinci proiecte transfrontaliere de susținere a achizițiilor coordonate și eficiente între statele membre UE. Prin intermediul Instrumentului achizițiilor comune pentru Industria Europeană a Apărării, fiecare dintre cele cinci proiecte selectate va primi câte 60 de milioane de euro, volumul total fiind de 300 de milioane de euro”, a comunicat Comisia Europeană.
”Am făcut astăzi un pas suplimentar în sensul consolidării disponibilității pentru apărare. Prin primul nostru program de achiziții comune de echipamente pentru apărare am selectat proiectele câștigătoare. De acum, 20 de state membre UE vor primi sprijin pentru a fabrica sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate și muniție, în comun, pentru forțele armate. Cele mai multe dintre proiectele selectate includ echipamente militare destinate Ucrainei”, a declarat, într-o conferință de presă, Johanna Bernsel, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
”Dacă statele membre fac achiziții împreună, echipamentele de apărare devin mai accesibile, forțele militare cresc inter-operabilitatea, iar industria europeană a apărării își poate configura mai bine producția în funcție de necesitățile de apărare ale UE. Aceste acțiuni reflectă angajamentul nostru clar de a descuraja agresiunile militare și a menține pacea”, a subliniat Johanna Bernsel.
România va participa la un proiect de achiziții în comun a sistemelor antiaeriene cu rază scurtă de acțiune de tip Mistral, precizează Comisia Europeană. La acest proiect vor participa și Franța, Belgia, Republica Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, Slovenia și Danemarca.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat constant pentru dezvoltarea ”pilonului european” al NATO.
”Noi am lucrat împreună de mulți ani, în cadrul Uniunii Europene, pentru o Europă puternică. Trebuie să avem acest obiectiv și în cadrul NATO, prin construirea a ceea ce eu numesc pilonul european al securității transatlantice”, a declarat Emmanuel Macron marți, cu ocazia întrevederii cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Uniunea Europeană trebuie să își consolideze autonomia strategică și să intensifice competitivitatea pe plan mondial în contextul victoriei lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din Statele Unite, a afirmat, la rândul său, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.
Foto: Profimedia
Citește și: