UE ar putea interzice exporturile de gaze și să limiteze consumul industrial

UE ar putea interzice exporturile de gaze și să limiteze consumul industrial
Publicat: 01/09/2014, 20:09
Actualizat: 13/02/2016, 02:59

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze și cărbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosită ca armă politică, așa cum s-a mai întâmplat, având în vedere că autoritățile europene și cele de la Moscova se contrazic din cauza acțiunilor militare rusești pe teriotoriul ucrainean, transmite Reuters.

Autoritățile de la Kiev avertizează că Rusia intenționează să oprească livrările de gaze către Europa, în timp ce Moscova susține că Ucraina ar putea sustrage gaze destinate țărilor UE. Liderii europeni au avertizat între timp că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei, dacă nu își va retrage forțele din Ucraina.

Cumpărătorii de petrol și cărbune pot găsi alți furnizori relativ ușor, dar statele din sud-estul Europei primesc majoritatea gazelor de la grupul rus Gazprom.

Europa primește gaze naturale lichefiate (GNL) în porturile de la Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, și prin intermediul navelor venite din Qatar și Algeria, dar cumpărătorii europeni deseori revând încărcăturile în străinătate, pentru a obține prețuri mai mari decât pe piața locală.

O sursă de la Comisia Europeană a declarat că este analizată posibilitatea de a interzice această practică, pentru a spori rezervele.

„Pe termen scurt, suntem foarte îngrijorați în legătură cu aprovizionarea cu gaze a Europei de Sud-Est. Speranța noastră este că în cazul blocării livrărilor, reglementarea 994/2010 ar putea împiedica revânzarea gazelor lichefiate din Europa, și limita consumul industrial de gaze, pentru a proteja populația”, a spus sursa, care cunoaște planurile de urgență ale Comisiei în privința energiei.

Comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat săptămâna trecută, în timpul negocierilor cu Ucraina și Rusia, că UE pregătește „un plan B” pentru protejarea livrărilor.

Ungaria, care ar putea fi una dintre cele mai afectate țări de oprirea livrărilor de gaze, a anunțat că monitorizează necesitatea de creștere a rezervelor strategice. Ministerul Dezvoltării analizează posibile măsuri care să determine operatorii din piață să crească rezervele peste niveul minim obligatoriu.

Reducerea consumului de gaze din industrie ar afecta economia europeană deja fragilă, în timp ce interzicerea revânzării gazelor lichefiate ar afecta veniturile companiilor de utilități.

Companiile energetice europene s-au pregătit pentru o eventuală oprire a livrărilor prin stocarea unei cantități cât mai mari de gaze, depozitele fiind pline în proporție de 90%, respectiv 70 de miliarde de metri cubi, cantitate echivalentă cu 15% din necesarul anual al Europei.

Indiferent de aceste măsuri, compensarea totală a gazelor rusești ar fi dificilă, potrivit unor surse politice și din industrie. Prețul gazelor a crescut cu 35% din luna iulie, din cauza acestui risc.

Rusia acoperă circa o treime din cererea de petrol, cărbune și gaze din Europa, potrivit datelor UE. În schimb, primește circa 250 de miliarde de dolari pe an, respectiv aproximativ două treimi din veniturile guvernamentale.

Problema este că rețeaua europeană de conducte a fost construită pentru a transporta gaze de la est la vest. Eforturile de a dezvolta rețeaua de furnizori sunt în curs, cum ar fi construcția de terminale pentru GNL la Oceanul Atlantic, dar nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea din această iarnă, din sud-estul Europei.

În ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor către Ucraina, în 2006, 2009 și începând din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la preț. În acest an, livrările de gaze către Europa au continuat.

Gazprom insistă că este un furnizor de încredere, iar oprirea livrărilor către Europa s-a întâmplat în trecut după ce Ucraina a folosit o parte din gazele destinate UE.

Tensiunile dintre UE și Rusia din cauza Ucrainei ar putea face ca impactul opririi livrărilor de gaze să fie mai puternic decât în trecut, iar analiștii Societe Generale consideră că situația din Ucraina va duce din nou la o astfel de situație, iar prețurile vor crește.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cercetătorii au anunțat „o descoperire crucială” în cazul tuberculozei