Uniunea Europeană (UE) și-a exprimat miercuri „preocuparea”, în urma unor acuzații de spionare a comunicațiilor de către Marea Britanie, și a cerut explicații „foarte urgente” autorităților britanice, relatează AFP.
„I-am trimis o scrisoare ministrului britanic de Externe William Hague pentru a-mi exprima preocuparea și a cere clarificări”, a declarat comisarul european pentru Justiție Viviane Reding, într-o conferință de presă.
„Am solicitat un răspuns foarte urgent, până la sfârșitul săptămânii”, a adăugat ea.
Reding a adresat patru întrebări, și anume „Care este amploarea programului? Este limitat la cazuri individuale? Datele rămân în Marea Britanie? care sunt posibilitățile unei rectificări pentru cetățenii britanici și europeni?”.
Fostul consultant informatic al agenției americane de informații NSA Edward Snowden a dezvăluit sâmbătă documente potrivit cărora serviciile britanice de informații au acces la cabluri de fibră optică, ceea ce îi oferă statutul de actor major în cadrul supravegherii comunicațiilor la nivel mondial.
Ministrul german al Justiției Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a declarat la vremea respectivă că, dacă aceste acuzații se confirmă, ar fi „o catastrofă”, evocând un „coșmar à la Hollywood”.
În opinia lui Reding, acest nou scandal este un „semnal foarte clar că avem nevoie să ajungem la un echilibru între protecția datelor și prelucrarea datelor cu caracter personal din motive de securitate”.
Statele membre UE au respins, la începutul lunii, un proiect de reglementare prezentat de Reding privind consolidarea protecției datelor de atacuri pe Internet. Unele state considerau că proiectul este prea dur pentru firme, altele cereau mai multă protecție pentru cetățeni.