Uniunea Europeană a criticat vehement, miercuri, legea din Georgia privind interferențele străine, cerând retragerea inițiativei controversate și respectarea angajamentelor asumate pe parcursul integrării europene.
”Adoptarea acestei legi are impact negativ asupra progreselor Georgiei pe parcursul european. Decizia privind drumul înainte este în mâinile Georgiei. Îndemnăm autoritățile georgiene să retragă legea, să își respecte angajamentele pentru parcursul pro-european și să avanseze reformele necesare. Uniunea Europeană este pregătită să susțină cetățenii georgieni pentru un viitor european”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.
Borrell a condamnat ”actele de intimidare, amenințările și agresiunile fizice” la adresa reprezentanților societății civile, catalogându-le drept ”inacceptabile”.
”Comisia Europeană a oferit Georgiei statutul de stat candidat pe baza înțelegerii faptului că sunt aplicate măsurile recomandate (…) Aceste măsuri se referă la respectarea drepturilor omului și la libertatea de funcționare a societății civile și presei. De asemenea, vizează depolarizarea și combaterea dezinformării”, a subliniat Borrell.
Proteste violente au izbucnit marți în Georgia, imediat după ce Parlamentul a aprobat legea controversată de limitare a ingerințelor străine. Noua lege prevede înregistrarea organizațiilor non-guvernamentale, inclusiv a companiilor media, care beneficiază de finanțare din străinătate în cuantum de peste 20%. Mai mulți oficiali UE susțin că legea este ”incompatibilă” cu valorile europene, iar criticii din Georgia aseamănă inițiativa cu Legea Agenților Străini, în vigoare în Rusia.
Premierul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a acuzat organizațiile non-guvernamentale că au încercat să declanșeze revoluții, denunțând inclusiv propaganda LGBT și atacurile contra Bisericii Ortodoxe Georgiene. Opoziția din Georgia consideră că legea inspirată din Rusia riscă să fie utilizată pentru reprimarea criticilor.
Foto: Profimedia
Citește și:
Economia Uniunii Europene tinde să se relanseze /Care este situația ROMÂNIEI