UE cere Republicii Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația
„Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova, țară asociată la UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere”, se anunță într-un comunicat de presă al Serviciului de Acțiune Externă al UE.
„Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament și în lumina evoluțiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm și reținere. Oficialii aleși democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova, țară asociată la UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere”, se menționează în comunicat.
Potrivit celor menționate, UE va sprijini în continuare Republica Moldova. În mod special, Serviciul se referă la combaterea corupției și asigurarea independenței sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului.
„Uniunea Europeană este pregătită să sprijine în continuare reformele care se află în centrul acordului nostru de asociere”, se precizează în comunicatul emis de autoritatea europeană.
Ambasadorii din Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite au urmărit procedurile în parlament.
„Statele Unite sprijină eforturile partidelor politice din Moldova de a negocia un acord și de a depăși impasul politic în desfășurare”, a declarat ambasada SUA.
Ambasada Rusiei a cerut tuturor forțelor politice responsabile să evite destabilizarea, adăugând: „Susținem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție funcțională și de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite”.
Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a felicitat blocul ACUM compus din partidele membre PAS și PPDA cu ocazia formării guvernului și asumarea conducerii Republicii Moldova. Într-un comunicat emis presei Daul a declarat că va susține Guvernul ACUM și afirmă că va condamna ferm „orice încercare a răsturna noul Guvern ales democratic”.
UE a încheiat o înțelegere privind legăturile comerciale și politice mai strânse cu Moldova în 2014 și ajutoare, dar a devenit din ce în ce mai critică față de rezultatele Chișinăului privind reformele.
Foto: Pixabay