Charles Michel va îndemna China să insiste ca Rusia să accepte „o pace corectă” în Ucraina
Președintele Consiliului European, Charles Michel, va îndemna China, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, să insiste ca Rusia să accepte ”o pace corectă” în Ucraina, conform agenției Reuters.
În cursul reuniunii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Charles Michel va pleda pentru ”o pace corectă”, care ”să respecte Carta Națiunilor Unite și principiile fundamentale ale acesteia, inclusiv integritatea teritorială a unei națiuni suverane”.
Charles Michel i se va adresa direct reprezentantului Chinei și îi va transmite: ”Națiunile responsabile trebuie să își unească forțele pentru a convinge Rusia să pună capăt acestui război criminal care afectează atât de mulți oameni”.
Charles Michel se află la New York pentru a participa la reuniunea Adunării Generale ONU și la o sesiune a Consiliului de Securitate. La reuniuni participă și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. De asemenea, Han Zheng, vicepreședinte al Chinei, va fi prezent la reuniunile Națiunilor Unite.
China s-a abținut de la vot în Adunarea Generală a ONU în cazul rezoluțiilor care cer retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. Administrația de la Beijing a refuzat să condamne invazia militară rusă în Ucraina, denumită de Moscova ”operațiune militară specială”, dar China a cerut în general respectarea suveranității națiunilor. China a intensificat, în ultimul an, relațiile politice, militare și comerciale cu Rusia.
China a îndemnat în mai multe rânduri Ucraina şi Rusia să lanseze negocieri de pace, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar. Ministerul chinez de Externe a prezentat un proiect privind un „plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin respectarea „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”. În acelaşi timp, China a pledat pentru tratarea cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.
Citește și: