UE contestă la OMC măsurile adoptate de China în privința IMPORTURILOR de lactate produse în spațiul comunitar

Publicat: 23 09. 2024, 18:34
Actualizat: 23 09. 2024, 21:20
Varietăți de brânzeturi importate din UE într-un supermarket din China. Sursa foto: Profimedia

Comisia Europeană (CE) s-a adresat Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în privința embargoului impus de China asupra unor produse lactate importate din Uniunea Europeană

China a decis să-și protejeze piața internă printr-o serie de măsuri care restrâng accesul produselor europene, după ce UE a hotărât să aplice taxe vamale temporare importurilor de mașini electrice chineze în uniune. Ancheta chineză pe tema concurenței a vizat laptele lichid și smântâna cu un conținut de grăsimi mai mare de 10% precum și diferite tipuri de brânză din Uniunea Europeană.

Investigația urmărește să determine dacă respectivele produse au beneficiat de subvenții în cadrul Politicii Agricole Comun (PAC) sau prin alt program finanțat din fonduri europene, pentru a fi mai bine plasate în piață.

CE a dezmințit informația potrivit căreia subvențiile europene ar cauza prejudicii industriei chineze de lactate.

„Comisia face toate demersurile pentru a apăra producătorii de lactate din UE și PAC de abuzul instrumentat de China. Ancheta demarată de oficialii din Beijing se bazează pe acuzații îndoielnice și pe dovezi insuficiente. Prin urmare, ne vom apăra interesele și vom contesta în fața celui mai înalt for comercial practicile necinstite propagate de chinezi în raport cu partenerii europeni” a declarat Valdis Dombrovskis, comisar european pentru Comerț.

Comisia contestă la OMC ancheta chineză

Deoarece Comisia este încrezătoare că subvențiile acordate prin mecanismele uniunii sunt în conformitate cu normele internaționale, oficialii de la Bruxelles au solicitat o consultare pe această temă cu OMC, pentru că omologii chinezi obstrucționează comerțul europenilor pe piața liberă. Este prima dată când UE decide să conteste o investigație în faza incipientă.

Comisia a urmărit îndeaproape ancheta încă de la început, în deplină cooperare cu producătorii-exportatori din UE și autoritățile statelor membre. CE este hotărâtă să utilizeze pe deplin toate mijloacele legale disponibile pentru a apăra industria europeană împotriva tuturor abuzurilor de ordin concurențial.

CITEȘTE ȘI:

Inundațiile din Europa au lovit puternic și bugetele țărilor afectate, iar parlamentarii UE vor finanțare mai mare. Care sunt pagubele în România

Import/export în interesul Moscovei, pe filiera țărilor terțe UE: „Occidentul, nepregătit pentru un EMBARGO comercial menținut cu forța militară”