UE denunță ingerințele străine din Nagorno-Karabah. Situația rămâne tensionată în regiune
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat luni că situația din Nagorno-Karabah este una extrem de îngrijorătoare pentru Uniunea Europeană.
De asemenea, el a mai spus că orice ingerință străină în situația din acest teritoriu este „inacceptabilă”, potrivit Agerpres.
„Nicio ingerinţă nu este acceptabilă, iar escaladarea este foarte preocupantă, pentru că poate avea consecinţe grave pentru stabilitatea regiunii. Înaltul Reprezentant Josep Borrell a discutat prin telefon cu miniştrii de Externe armean şi azer şi doreşte să contacteze fiecare actor în măsură să contribuie la încetarea confruntărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Borrell, Peter Stano.
Între timp, duminică, Turcia, care are o relație tensionată cu Uniunea Europeană, și-a anunțat sprijinul total față de Azerbaidjan.
Drept răspuns, Armenia și liderii din Nagorno-Karabah au acuzat Ankara de ingerințe politice și militare în acest conflict.
„Turcia luptă împotriva Nagorno-Karabah, nu doar Azerbaidjanul. Există elicoptere turce, (avioane de luptă, n. red.) F-16 şi trupe şi mercenari din diferite ţări”, a declarat Araik Harutiunian, președintele autoproclamatei Republici Artsakh (regiunea Nagorno-Karabah, n. red.).
Peter Stano a declarat că a luat cunoştinţă de acuzaţiile privind implicarea unor „miliţii siriene” apropiate Turciei şi a „altor forţe” în Nagorno-Karabah, dar a menționat că Uniunea Europeană nu a primit dovezi în acest sens.
Situație tot mai tensionată între Armenia și Azerbaidjan
Autoritățile din Armenia au declarat duminică legea marțială și au dispus mobilizarea totală a Armatei, ca urmare a unor confruntări produse în regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul.
Anunțul în acest sens a fost făcut de către premierul Armeniei, Nijol Pashinyan.
Ministerul armean al Afacerilor Externe a anunțat pe site-ul său că Yerevanul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea poporului armean.
„Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (Nagorno-Karabah, n.red.). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, a anunțat Ministerul de Externe armean pe site-ul său.
Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre cele două țări.
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.
Ministerul Apărării de la Yerevan a anunțat că Armata armeană a doborât două elicoptere și trei drone azere, însă informația a fost infirmată de către autoritățile de la Baku.