UE, din nou tranșantă la adresa Brexit. Avertismentul transmis de la Bruxelles care spulberă „certitudinile” Marii Britanii

Publicat: 09 02. 2018, 15:23
Actualizat: 05 06. 2018, 22:00

Prezent la Bruxelles, Michel Barnier a adăugat că „este important să fie spus adevărul” în privința stadiului actual al negocierilor, luând în calcul un eventual eșec privind negocierea unei perioade de tranziție post-Brexit.

„Sunt surprins de aceste dezacorduri și dacă ele persistă, vor fi cu siguranță probleme, iar o perioadă de tranziție nu este garantată. Timpul este limitat. Poziția UE este una logică. Sper că vom putea rezolva aceste dezacorduri în runda următoare de discuții. Cu cât Marea Britanie se va decide mai repede, cu atât mai bine”, a declarat Barnier.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit a subliniat că declarațiile sale nu trebuie percepute ca o amenințare sau un ultimatum.

„Nu a fost o amenințare când m-am referit la perioada de tranziție. Am anumite probleme în a înțelege poziția Marii Britanii. Ei au cerut o perioadă de tranziție în baza unor condiții logice. Mențin piața unică, uniunea vamală, politicile UE, pentru o perioadă limitată. Este de înțeles să menținem perioada de reglementare. În joc este integritatea pieței unice”, a mai spus Barnier.

Michel Barnier a respins acuzațiile potrivit cărora atitudinea sa în discuțiile pentru Brexit a fost nepăsătoare sau răzbunătoare.

„Nu am vrut niciodată să pedepsim Marea Britanie – este o gândire complet străină de abordarea mea. Așa au stat lucrurile de la bun început și se vor menține până la sfârșitul negocierilor. E destul de simplu, trebuie să punem la punct un acord de ieșire din UE, care să fie solid din punct de vedere juridic și care să nu genereze nicio incertitudine”, a mai declarat diplomatul european.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuțiile privind relațiile viitoare, din punct de vedere comercial și al securității. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniței irlandeze și drepturile cetățenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May urmează să-și prezinte viziunea asupra unei viitoare înțelegeri comerciale, apoi vor începe discuțiile substanțiale în privința relației UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial și al securității. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziție post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.