UE este pregătită să acorde sprijin financiar substanțial Ucrainei
Parlamentul Ucrainei a votat destituirea președintelui Viktor Ianukovici după trei luni de proteste care au luat o turnură violentă în ultimele zile, lăsând în urmă 82 de morți în urma ciocnirilor dure dintre protestatari și forțele de ordine.
Ianukovici a părăsit Kievul și a denunțat o lovitură de stat.
Înlăturarea liderului pro-rus Ianukovici ar trebui să retragă Ucraina din sfera de influență a Rusiei și să o apropie de Europa, încetinind în același timp punerea în aplicare a proiectului liderului rus Vladimir Putin de a reuni cât mai mult din fosta Uniune Sovietică într-o nouă uniune euroasiatică.
„Din punct de vedere european, este important să oferim o perspectivă europeană clară poporului ucrainean, care și-a demonstrat angajamentul față de valorile europene. Suntem pregătiți să oferim asistență financiară substanțială pentru Ucraina odată ce va fi finalizată o soluție politică, bazată pe principii democratice, și odată ce va fi instalat un nou guvern dedicat în mod autentic și serios reformelor instituționale și economice”, a declarat Rehn duminică, la Sydney, după o întâlnire a miniștrilor Finanțelor și șefilor băncilor centrale din statele G-20.
Întrebat cât de mare va fi asistența financiară de la UE către Ucraina, Rehn a precizat că în prezent sunt evaluate necesitățile țării.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunțat anterior că a discutat cu omologul său german pentru a exercita presiuni în vederea deblocării unui „ajutor financiar vital din partea Fondului Monetar Internațional (FMI)” pentru Ucraina.
Protestele din Ucraina au început în luna noiembrie a anului trecut, după ce Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, optând pentru relații mai strânse cu Rusia în schimbul unei linii de finanțare de 15 miliarde de dolari și reducerii semnificative a prețului gazelor rusești. Sprijinul financiar acordat de Rusia a fost suspendat în urma evenimentelor recente.