UE ia în calcul un eșec total al negocierilor pentru Brexit. „Ar însemna o întoarcere în urmă cu 44 de ani”
„Aceasta nu este opțiunea mea. Ar însemna o întoarcere în urmă cu 44 de ani (momentul aderării Marii Britanii la UE-n.r.). Dar este o posibilitate. Toată lumea trebuie să se pregătească pentru asta. Și statele, și companiile. Noi ne pregătim din punct de vedere tehnic. La 29 martie 2019, Marea Britanie va deveni o șară terță”, a declarat Barnier, într-un interviu pentru Journal du Dimanche.
Declarația vine în contextul blocării negocierilor pentru un acord comercial după Brexit. De altfel, potrivit unui document publicat recent, UE confirmă că un astfel de document este aproape imposibil de semnat până la data stabilită pentru ruperea Regatului Unit de UE.
Un eșec al negocierilor, a spus el. va avea consecințe în foarte multe domenii. „Singura ipoteză ar fi ca Marea Britanie să rămânp în uniunea vamală și în piața unică. Această opțiune este pentru noi încă posibilă”, a mai spus Barnier.
Guvernul britanic are mai puțin de o lună la dispoziție să facă anumite concesii cu privire la acordul de Brexit, pentru a garanta lansarea negocierilor comerciale în luna decembrie, au precizat recent înalți oficiali europeni citați de The Guardian.
Potrivit oficialilor de la Bruxelles, discuțiile au stagnat după discursul Theresei May de la Florența și avertizează că UE nu va accepta negocierile comerciale la summitul din decembrie dacă premierul britanic nu va veni cu o ofertă mai bună în privința acordului de Brexit.
Uniunea Europeană nu este dispusă să renunțe la calendarul negocierilor, întrucât urmărește siguranța că Marea Britanie se va angaja să împartă cu UE datoriile și obligațiile privind pensiile, fără a căuta o sumă exactă.
„Când am elaborat instrucțiunile pentru negocieri, am știut că vom ajunge în acest moment”, a spus un înalt oficial european, referindu-se la neînțelegerile cu guvernul britanic.
Vineri, Michel Barnier a declarat că Marea Britanie trebuie să clarifice în cel mult două săptămâni problema datoriilor față de Uniunea Europeană, estimate a fi între 60 și 100 de miliarde de euro, în caz contrar, Bruxellesul nu va iniția curând negocierile pe tema relațiilor post-Brexit.