UE ia măsuri împotriva incendiilor forestiere: A creat o flotă de aeronave

UE ia măsuri împotriva incendiilor forestiere: A creat o flotă de aeronave
Publicat: 21/05/2019, 22:53

Conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene, până acum, flota rescEU are în componență șapte avioane și șase elicoptere de stingere a incendiilor, iar CE colaborează cu țările participante pentru includerea unor active suplimentare în următoarele săptămâni.

„RescEU reprezintă un răspuns concret, la nivel european, menit să îi ajute pe numeroșii noștri cetățeni care se confruntă cu amenințarea dezastrelor naturale. Am fost cu toții șocați, ca europeni, de numărul mare de oameni care și-au pierdut viața din cauza incendiilor forestiere care au afectat zone din Portugalia până în Grecia. Solidaritatea europeană trebuie să aibă ca obiectiv protejarea cetățenilor și acordarea de sprijin reciproc în momentele dificile. RescEU oferă soluții practice și este o acțiune fermă de concretizare a solidarității europene”, a declarat președintele CE Jean-Claude Juncker, potrivit sursei citate.

La rândul său, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor Christos Stylianides a spus că sistemul rescEU este „o plasă de siguranță suplimentară în perioade de criză”.

„Incendiile forestiere nu așteaptă. Pentru a salva vieți și a proteja cetățenii, UE și statele sale membre și-au unit forțele, iar rescEU a devenit realitate. Odată cu rescEU am creat o plasă de siguranță suplimentară în perioade de criză. Sunt foarte mândru că flota noastră europeană de combatere a incendiilor forestiere va deveni realitate în această vară. Doresc să le mulțumesc tuturor statelor participante care au contribuit la această flotă, permițându-ne astfel să fim cât mai bine pregătiți pentru sezonul incendiilor din acest an”, a afirmat Christos Stylianides.

Cinci state membre ale UE, care au fost frecvent afectate de incendii forestiere în ultimii ani, și-au pus deja avioanele și elicopterele la dispoziția flotei de tranziție rescEU pentru 2019. Activele inițiale constau în: 2 aeronave din Croația, 1 aeronavă din Franța, 2 aeronave din Italia, 2 aeronave din Spania și 6 elicoptere din Suedia.

Pe lângă crearea flotei rescEU, Comisia Europeană își consolidează capacitățile de monitorizare și de coordonare în vederea pregătirii pentru sezonul incendiilor forestiere.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) al UE, care funcționează 24 de ore din 24 și 7 zile din 7 va fi consolidat cu o echipă de sprijin pentru combaterea incendiilor forestiere la care vor participa experți din statele membre în timpul verii.

Pe tot parcursul verii, ERCC va organiza în mod regulat videoconferințe cu statele membre, pentru a face schimb de informații cu privire la riscul de incendii în întreaga Europă. Sistemul de sateliți Copernicus al UE va fi utilizat pentru a cartografia urgențele în materie de incendii forestiere.

Toate statele membre ale UE, plus țările partenere, au participat la reuniunea anuală privind incendiile forestiere care a avut loc la Bruxelles în vederea pregătirii pentru următorul sezon de incendii forestiere.

În ultimele luni, au avut loc mai multe exerciții pe teren legate de incendiile forestiere. Printre acestea se numără exercițiile MODEX de protecție civilă și de combatere a incendiilor forestiere, cu participarea unor experți și echipe de salvare din diferite țări ale UE, care s-au desfășurat pe insula Cres, în Croația, în perioada 7-10 aprilie 2019. Alte exerciții au avut loc la Split, în Croația, și la Aix-en-Provence, în Franța.

Pe termen lung, obiectivul este de a adăuga capacități și active suplimentare și de a crea o rezervă rescEU mai puternică.

În ultimii ani, Europa a fost martora unor grave catastrofe naturale și provocate de om: incendiile forestiere, inundațiile, furtunile și cutremurele s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. În 2018, acestea au provocat peste 100 de morți. Pentru a proteja mai bine cetățenii în dificultate, rescEU consolidează capacitatea colectivă a Uniunii de prevenire, pregătire și răspuns împotriva dezastrelor care vor afecta societățile noastre de acum înainte.

Mecanismul de protecție civilă al UE s-a bazat până acum pe un sistem prin care UE coordonează contribuțiile voluntare ale statelor participante în sprijinul unei țări care a solicitat asistență. Ofertele de asistență sunt coordonate de către Centrul european de coordonare a răspunsului la situații de urgență, cu sediul la Bruxelles. În ultimii ani, condițiile meteorologice extreme și noi forme de amenințări emergente au solicitat la maximum capacitatea statelor membre de a se ajuta reciproc, mai ales în situațiile în care mai multe state membre se confruntă simultan cu același tip de dezastru.

În cazurile în care nu sunt disponibile resurse sau resursele care pot fi mobilizate sunt limitate, UE nu dispunea de o capacitate de rezervă pentru a acorda asistență statelor membre care nu mai puteau face față.

Foto: 123RF

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Reguli la bloc 2024. Asociația de proprietari te obligă. Vei fi sancționat
Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de încălzire, Cine îi primește
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță