Uniunea Europeană va intensifica securitatea economică, în cadrul eforturilor de reducere a dependenței externe și de consolidare a autonomiei strategice, iar statele membre vor trebui să verifice atent investițiile străine și exporturile tehnologice.
”Uniunea Europeană este principalul jucător în comerțul global, exportând produse și servicii în valoare de peste 3.100 de miliarde de euro și importând în valoare de 2.800 de miliarde de euro. Cu toate acestea, într-o perioadă de tensiuni geopolitice profunde și de schimbări tehnologice rapide, trebuie să tratăm cu seriozitate riscurile”, a declarat miercuri Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și comisar al Comerțului.
Valdis Dombrovskis a afirmat că, în contextul crizei pandemiei și al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a învățat că trebuie să reducă ”dependența excesivă” de resurse externe.
”De aceea, în iunie 2023, am prezentat strategia europeană pentru securitate economică. În esență, abordarea noastră vizează suplimentarea capacităților de evaluare a riscurilor și vulnerabilităților (…). Propunem modalități de remediere a vulnerabilităților prin acțiuni de promovare, de protejare și prin parteneriate. (…) Trebuie să consolidăm punctele noastre puternice, să dezvoltăm parteneriatele în întreaga lume, să menținem deschiderea în materie de comerț și investiții. Dar trebuie și să ne apărăm și să ne protejăm”, a precizat Dombrovskis.
În acest sens, vicepreședintele Comisiei Europene a cerut acțiuni suplimentare de monitorizare a investițiilor străine și intensificarea controlului exporturilor.
”Trebuie să abordăm lipsurile și să îmbunătățim eficiența” mecanismului de securitate economică, prin monitorizarea tranzacțiilor care generează potențiale riscuri în materie de securitate și ordine publică, a explicat Dombrovskis.
”Trebuie să ne asigurăm că toate statele membre UE implementează mecanisme de monitorizare operaționale, printr-o armonizare mai eficientă a reglementărilor naționale. Și trebuie să identificăm baze sectoriale minime prin care statele membre să monitorizeze investițiile străine”, a subliniat Dombrovskis.
Oficialul UE a argumentat că sunt necesare și instrumente de supraveghere a exporturilor, cu accent pe tehnologiile și expertiza care pot fi utilizate atât la nivel civil, cât și militar.
”Nu vrem ca aceste tehnologii să ajungă la cine nu trebuie, întrucât acest lucru ar submina de fapt Uniunea Europeană și securitatea mondială”, a insistat Valdis Dombrovskis.
Citește și: