UE îndulcește relația cu China. Von der Leyen transmite Beijingului: ”Eliminarea riscurilor, dar nu decuplare”

Publicat: 30 06. 2023, 17:25
Actualizat: 30 06. 2023, 17:40
Sursa: Mediafax foto

Șefii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles, pentru un summit de două zile, în timpul căruia au discutat inclusiv strategia blocului comunitar în relația cu China.

În scrisoarea sa de invitație adresată liderilor, șeful Consiliului European, Charles Michel, a spus că summitul va fi o oportunitate de a „reconfirma” poziția unită a blocului față de Beijing. Și a fost o poziție unită. UE nu poate să ignore faptul că întreprinderile din comunitatea europeană se bazează pe China pentru exporturi în valoare de 230 de miliarde de euro pe an.

În declarația finală a Consiliului European, tonul față de Beijing este mai puțin ostil, în comparație cu alte declarații recente venite de la Bruxelles. Unele guverne vest-europene au încercat să dilueze și mai mult proiectul de declarație, doar pentru a se asigura că „nu vor enerva China”, scrie Politico.

În proiect scrie că liderii UE cer Beijingului „să preseze Rusia să-și oprească războiul de agresiune și să-și retragă imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina”. Însă, „Uniunea Europeană și China au un interes comun în a urmări relații constructive și stabile”.

La finalul summitului, președinta Comisiei Europene a transmis felicitări șefilor de stat și de guvern, pentru „această nouă abordare” în relația cu China.

„Eliminarea riscurilor, dar nu decuplare”, este mesajul lui Von der Leyen pentru China.

Concluziile prezentate în declarația formală sunt că Uniunea Europeană și China au un interes comun de a urmări relații constructive și stabile, ancorate în respectarea ordinii internaționale bazate pe reguli, a angajamentului echilibrat și a reciprocității.

Uniunea Europeană și China continuă să fie parteneri comerciali și economici importanți. Uniunea Europeană va căuta să asigure condiții de concurență echitabile, astfel încât relațiile comerciale și economice să fie echilibrate, reciproce și reciproc avantajoase, se arată în comunicatul Consiliului European. 

Consolidarea rezilienței strategice UE-China este calea nu numai pentru „reducerea riscurilor”, ci și pentru îmbunătățirea relației.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, la summit, sprijinul pentru recalibrarea relațiilor UE cu China. 

„Președintele României a exprimat sprijinul pentru recalibrarea relațiilor UE cu China, apreciind inclusiv rolul pe care noua strategie europeană pentru securitatea economică îl poate juca în acest proces, și a evidențiat importanța unității UE în acest sens”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

UE și China au stabilit relații diplomatice formale în 1975, iar din 2003, odată cu stabilirea Parteneriatului strategic cuprinzător, relațiile s-au intensificat și extins. Ca mărime, a devenit a doua relație economică din lume, tranzacționând peste 2 miliarde de euro în fiecare zi, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE.