UE își rezervă „dreptul de a adopta măsuri” după sancțiunile impuse de Rusia
„După evaluarea completă de către Comisia Europeană (CE) a măsurilor luate de Federația Rusă, ne rezervăm dreptul de a adopta măsurile adecvate”, a afirmat Frederic Vincent, un purtător de cuvânt al CE.
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anunțat joi că Rusia a decretat o „interdicție totală” pentru majoritatea produselor alimentare provenind din țările europene și din Statele Unite, ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.
Această interdicție se referă la carne de vită, porc, pasăre și pește, precum și la brânză, lapte, legume și fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia.
Interdicția va putea fi ridicată însă dacă „partenerii noștri vor da dovadă de o abordare constructivă”, a declarat Medvedev într-o intervenție televizată.
„Toate aceste măsuri nu sunt decât un răspuns (la sancțiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evoluție a situației. Nu există nimic pozitiv în sancțiuni”, a continuat el.
„Sper sincer că pragmatismul economic va prevala în fața considerentelor politice stupide în cazul partenerilor noștri și că se vor gândi să nu izoleze sau să sperie Rusia”, a adăugat premierul.
În plus, embargoul nu se referă la alimentele pentru bebeluși și cetățenii ruși vor putea în continuare să cumpere din străinătate, deși orice tentativă de a profita de situație pentru a revinde produsele interzise va fi „aspru pedepsită”.
Lista completă a produselor supuse embargoului a fost publicată pe site-ul de Internet al Guvernului.
„Chiar și în aceste condiții, suntem convinși că vom reuși să întoarcem situația în favoarea noastră”, a declarat Dmitri Medvedev, promițând să „împiedice creșterea prețurilor” și „să elibereze standurile pentru producătorii interni”.
„O astfel de șansă – o ocazie unică de a ne deschide și dezvolta industria destinată substituirii importurilor – nu poate fi neglijată”, a adăugat el.