Prima pagină » Știri externe » UE nu are o listă comună a țărilor considerate sigure pentru repatrierea imigranților /Comisia Europeană: „Lucrăm la această listă”

UE nu are o listă comună a țărilor considerate sigure pentru repatrierea imigranților /Comisia Europeană: „Lucrăm la această listă”

UE nu are o listă comună a țărilor considerate sigure pentru repatrierea imigranților /Comisia Europeană: „Lucrăm la această listă”

Uniunea Europeană nu are, deocamdată, o listă comună a țărilor terțe considerate sigure pentru repatrierea imigranților ale căror cereri de azil sunt respinse, anunță Comisia Europeană.

”Referitor la conceptul țărilor de origine considerate sigure, la modul de implementare, din partea noastră, noi nu avem deocamdată o listă comună a țărilor europene cu state terțe considerate sigure. Din acest punct de vedere, urmează să lucrăm la această listă. Deocamdată, statele membre UE au liste naționale cu țări considerate sigure”, a declarat luni Anitta Hipper, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Italia a devenit primul stat din cadrul Uniunii Europene care a externalizat centrele de procesare a cererilor de azil, printr-un acord semnat cu Albania. Germania analizează posibilitatea de a proceda în mod similar, în contextul eforturilor Uniunii Europene de limitare a imigrației ilegale.

Liderii statelor UE au avut, la summitul de la Bruxelles, ”o dezbatere strategică despre imigrație”, considerată ”o provocare europeană care necesită un răspuns european”, conform Declarației oficiale a reuniunii.

”Consiliul European cere Consiliului UE, statelor membre și Comisiei Europene să elaboreze o abordare completă în materie de imigrație. De asemenea, Consiliul European solicită intensificarea cooperării cu țările de origine și cu țările de tranzit, prin parteneriate reciproc benefice, pentru abordarea cauzelor imigrației, combaterea traficului și salvarea vieților omenești”, au subliniat liderii europeni.

”Consiliul European solicită acțiuni determinate la toate nivelurile pentru facilitarea, intensificarea și accelerarea repatrierilor din Uniunea Europeană, folosind toate politicile și instrumentele relevante, inclusiv diplomația, dezvoltarea, comerțul și vizele. Consiliul European invită Comisia Europeană să prezinte urgent o propunere legislativă”, au insistat liderii țărilor europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

După procesarea a 97,5% din voturi, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglu ajung în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Accident teribil de elicopter în Texas, SUA. Patru persoane, printre care un copil, au murit pe loc

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și