UE nu ia în considerare introducerea de controale la frontiere și adoptarea unui plan comun de vaccinare în contextul mpox

Publicat: 20 08. 2024, 14:31

Autoritățile sanitare europene exclud în acest moment orice măsură suplimentară la nivelul Blocului comunitar în contextul noii variante de mpox, deoarece riscul pe care îl prezintă pentru populație este considerat încă „scăzut”.

Luni, Comitetul pentru Securitate Sanitară (CSS) a decis, în urma unei întâlniri cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană a Medicamentului, că în acest moment nu se impune introducerea de controale la frontiere și nici vaccinarea la nivel comunitar pentru prevenirea mpox.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Euronews că CSS a fost de acord că, deocamdată, nu este nevoie să actualizeze Avizul privind vaccinarea Mpox din 2022, „și nici nu ar trebui să fie considerată o urgență de sănătate publică în Europa” în acest moment.

„Membrii CSS au convenit asupra importanței unei abordări strâns coordonate și asupra necesității de a continua monitorizarea situației foarte îndeaproape”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La întâlnire au participat și reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai Centrului african pentru Controlul Bolilor.

Deocamdată se mențin recomandările de vaccinare doar pentru anumite grupuri, dar extinderea acesteia la populația generală a fost exclusă deocamdată, mai arată sursa citată.

Mpox, declarată o urgență de OMS

Scopul întâlnirii a fost acesta de a discuta despre evoluția situației mpox în Uniunea Europeană și despre posibila necesitate a adoptării unor măsuri suplimentare la nivelul UE, cum ar fi campanii de vaccinare pentru populația generală sau supravegherea la frontieră a călătorilor din zonele cu risc mai mare. Aceste potențiale măsuri au fost excluse după reuniune.

Întâlnirea a avut loc după ce mpox a fost declarată săptămâna trecută o urgență globală de sănătate de către OMS, pe măsură ce un focar se răspândește în Republica Democrată Congo și în țările învecinate, mai notează sursa citată.

De când a fost raportat primul caz la om, în 1970, virusul a devenit acum endemic în țările din Africa Centrală și de vest. Aceasta este a doua oară când este declarată o urgență sanitară globală în legătură cu virusul. Prima a fost în 2022, după ce au fost înregistrate infectări în țări care nu raportaseră anterior cazuri, cum ar fi state din Europa.

De data aceasta, infectările sunt cauzate de o tulpină care este considerată mai agresivă, provocând forme de boală mai severe.

Sursa foto: Profimedia